KRV RAZREĐUJU CRVENO VINO, OMEGA 3 KISELINE I VITAMIN E

13.06.2018 | AKTUELNO | Pregleda: 3568 | Autor: | 0

7 prirodnih rešenja za sprečavanje srčanog udara i šloga


Prirodni antikoagulansi ili „razređivači krvi“ su materije koje razvodnjavaju krv i efektno sprečavaju stvaranje krvnih ugrušaka.

Lekovi za razređivanje krvi propisuju se osobama koje imaju visok krvni pritisak ili su im ustanovljeni faktori rizika od moždanog udara ili srčanih bolesti. Ovi medikamenti koriste se i kao zaštita od plućne tromboze ili plućne embolije. Njihova uloga je da efikasno spreče stvaranje krvnih ugrušaka kako se ne bi javilo neko od ovih stanja.
Nažalost, postoji nekoliko opasnih neželjenih efekata ovih antikoagulanata, tako da su pacijenti sve više u potrazi za prirodnim materijama koje se nalaze u životnim namirnicama kako bi im se na potpuno prirodan način razredila krv.
Postoji nekoliko prirodnih supstanci koje deluju kao razređivači krvi. Ipak, treba znati da krv može postati i previše razređena, što takođe nije dobro. Zbog toga, sve namirnice koje sadrže ove prirodne “razređivače” treba pažljivo odabrati kao deo ishrane, a pre toga se posavetovati sa lekarom.

Salicilati
Salicilat je so salicilne kiseline i hrana koja sadrži ovu so ima sposobnost da blokira efikasnost vitamina K koji igra važnu ulogu u zgrušavanju krvi. Aspirin je verovatno i najpoznatiji lek na svetu koji ima ovaj efekat, napravljen od acetilsalicilne kiseline. Međutim, postoje i namirnice koje prirodno sadrže salicilate. One se mogu uvrstiti u ishranu, čime će se efikasno razrediti krv delovanjem protiv vitamina K.
U hranu koja sadrži visoke količine salicilata svrstavaju se razni voćni plodovi, naročito osušeni, a zatim i razne vrste orašastih plodova. Posebno se u namirnice bogate salicilatima ubrajaju se i začini, među njima su najznačajniji timijan, đumbir, mirođija, origano, aleva paprika, cimet, nana, sladić i kurkuma.

Vitamin E
Hrana koja sadrži vitamin E potpuni je “rival” namirnicama koje su bogate vitaminom K, što znači da ona sprečava lako zgrušavanje krvi jer je razvodnjava. Namirnice bogate vitaminom E preporučuju se osobama koje se suočavaju sa problemom ekstremnog noćnog znojenja.
U najbolje prirodne izvore ovog vitamina koji razređuje krv spadaju spanać i brokoli, ali ih u ovom slučaju ne bi trebalo uzimati, jer se u njima nalaze i velike količine vitamina K.

Namirnice bogate vitaminom E su semenke suncokreta, badem, suncokretovo ulje, crvena slatka paprika, kivi i ulje pšeničnih klica.

Omega 3 masne kiseline
Namirnice bogate omega 3 masnim kiselinama sprečavaju koagulaciju krvi i smanjuju nivo holesterola. U hranu koja je najbolji izvor ovih kiselina svakako spadaju razne vrste ribe. Pre svih, tu suinćuni, tunjevina i losos, a zatim i skuša, haringa i pastrmka.

Prirodni antibiotici
Postoje određene namirnice koje su prirodni antibiotici, jer uništavaju bakterije u crevima odgovorne za proizvodnju vitamina K. Čak i male količine ove hrane mogu prouzrokovati krvarenje kod onih ljudi koji već imaju nedostatak vitamina K. Osnovne namirnice koje imaju prirodna svojstva antibiotika su crni i beli luk, pa je preporuka svima koji imaju gušću krv da obe vrste luka jedu u razumnim količinama.

Bromelain
Bromelain je enzim koji pomaže razređivanju krvi, a namirnice koje ga sadrže takođe imaju antibiotska i protivupalna svojstva. Bromelain pokazuje svoje prednosti još više kada se uzme zajedno sa đumbirom i kurkumom.
Važan izvor ovog enzima je ananas, a takođe i sok od ove voćke. Može se konzumirati sam ili začinjen đumbirom ili kurkumom kako bi se postigli još bolji rezultati.

Voda
U veoma važne razređivače krvi spada voda. Kada je organizam dehidrirao, krv postaje gušća, a trombociti se skupljaju i lako formiraju ugrušak. Zbog ovakvog stanja sasvim je jasno zašto lekari širom sveta savetuju hidriranje tela pijenjem do dva litra vode dnevno.

Crveno vino
Poznato je da konzumiranje alkohola smanjuje aktivaciju i grupisanje trombocita. Ispostavilo se da su alkoholičari deficitarni u pogledu vitamina K, kao što i bebe majki koje su alkoholičarke takođe imaju nedostatak ovog vitamina. Ipak crveno vino sadrži polifenole i proantocijanidine kao deo pigmenta koji sprečavaju preterano zgrušavanje krvi. Naravno, vino kao i svako drugo alkoholno piće, nanosi štetu jetri i organizmu u celini, pa ga zato treba umereno konzumirati.

Sve namirnice koje ih sadrže treba uzimati uz oprez, jer ni razređena krv nije poželjno zdravstveno stanje.


Komentari (0)

Ostavite komentar

MAGIČNO BILJE, PRODAVNICE

BEOGRAD:

 • Maksima Gorkog 25 (blizu Kalenić pijace),
  011/245-07-82
  radnim danima: 8h-20h,
  subotom: 9h-15h
LOKACIJE PRODAVNICA

BEOGRAD:

 • Brankova 16,
  011/328-35-07
  radnim danima: 8h-20h
  subotom: 9h-15h
 • Zaplanjska 32 (TC Stadion)
  064/643-30-55
  ponedeljak-petak: 9h-20h
  subotom i nedeljom: 9h-20h
PRATITE NAS

Development: draganmarkovic.net

Upotreba kolačića (eng. Cookies). Ovaj sajt koristi kolačiće u cilju analize saobraćaja i poboljšanja korisničkog iskustva. Daljim korišćenjem sajta izjavljujete da se slažete sa upotrebom kolačića.
Razumem