SIRĆE POMAŽE BILJKAMA DA PREŽIVE SUŠU

10.06.2018 | AKTUELNO | Pregleda: 609 | Autor: | 0

Japansko istraživanje otrilo jednostavan način kako da omiljene biljke sačuvate tokom vrelog leta


Pored toga što je veoma efikasno u borbi protiv korova i može da služi kao sredstvo za čišćenje, sirće se koristi i u mnoge druge svrhe.
U normalnim uslovima biljke razlažu šećere. Međutim, kada nastupi period velikih suša, da bi preživele one prelaze na razlaganje acetata, odnosno soli sirćetne kiseline koje čine osnovni sastav sirćeta. Upravo to je bio predmet istraživanja na Institutu u Japanu. Istraživači su pošli od pretpostavke da tokom suše sirće može da pomogne biljkama da lakše prebrode ovaj period.
To ih je navelo na razmišljanje: Šta ako se u sušnim periodima poveća količina acetata koja je dostupna biljkama? Istraživači su napravili eksperiment tako što su uzgajali biljke u simuliranim uslovima suše i tretirali ih samo sa sirćetom ili vodom.
Biljke koje su bile tretirane samo vodom uvenule su, kao što se inače dešava u uslovima velike suše. Ipak, većina onih biljaka koje su zalivane sirćetom preživele su.
Ovo istraživanje može biti veliko otkriće u borbi protiv suše. Sirće može mnogo da pomogne poljoprivrednicima da uprkos naglim vremenskim promenama mogu da gaje kulture koje su i do sada gajili. Pored toga, sirće nije skupo.

Komentari (0)

Ostavite komentar

MAGIČNO BILJE, PRODAVNICE

BEOGRAD:

  • Maksima Gorkog 25 (blizu Kalenić pijace),
    011/245-07-82
    radno vreme
    radnim danima 10h-14h,
    subotom 8h-11h

LOKACIJE PRODAVNICA

BEOGRAD:

PRATITE NAS

Development: draganmarkovic.net

Upotreba kolačića (eng. Cookies). Ovaj sajt koristi kolačiće u cilju analize saobraćaja i poboljšanja korisničkog iskustva. Daljim korišćenjem sajta izjavljujete da se slažete sa upotrebom kolačića.
Razumem