SIRĆE POMAŽE BILJKAMA DA PREŽIVE SUŠU

10.06.2018 | AKTUELNO | Pregleda: 429 | Autor: | 0

Japansko istraživanje otrilo jednostavan način kako da omiljene biljke sačuvate tokom vrelog leta


Pored toga što je veoma efikasno u borbi protiv korova i može da služi kao sredstvo za čišćenje, sirće se koristi i u mnoge druge svrhe.
U normalnim uslovima biljke razlažu šećere. Međutim, kada nastupi period velikih suša, da bi preživele one prelaze na razlaganje acetata, odnosno soli sirćetne kiseline koje čine osnovni sastav sirćeta. Upravo to je bio predmet istraživanja na Institutu u Japanu. Istraživači su pošli od pretpostavke da tokom suše sirće može da pomogne biljkama da lakše prebrode ovaj period.
To ih je navelo na razmišljanje: Šta ako se u sušnim periodima poveća količina acetata koja je dostupna biljkama? Istraživači su napravili eksperiment tako što su uzgajali biljke u simuliranim uslovima suše i tretirali ih samo sa sirćetom ili vodom.
Biljke koje su bile tretirane samo vodom uvenule su, kao što se inače dešava u uslovima velike suše. Ipak, većina onih biljaka koje su zalivane sirćetom preživele su.
Ovo istraživanje može biti veliko otkriće u borbi protiv suše. Sirće može mnogo da pomogne poljoprivrednicima da uprkos naglim vremenskim promenama mogu da gaje kulture koje su i do sada gajili. Pored toga, sirće nije skupo.

Komentari (0)

Ostavite komentar

MAGIČNO BILJE, PRODAVNICE

BEOGRAD :

 • Maksima Gorkog 25 (blizu Kalenić pijace),
  011/245-07-82
  radno vreme
  radnim danima 8h-20h,
  subotom 9h-15h
  nedeljom 9h-14h
LOKACIJE PRODAVNICA

BEOGRAD :

 • Brankova 16 ,
  011/328-35-07
  radno vreme
  radnim danima 8h-20h
  subotom 9h-15h
 • Zaplanjska 32 (TC Stadion)
  064/643-30-55
  radno vreme
  10h-22h radnim danima
PRATITE NAS

Development: draganmarkovic.net