PREPOZNAJTE KOJU GLAVOBOLJU IMATE

07.06.2018 | AKTUELNO | Pregleda: 1986 | Autor: | 0

Bol na čelu znak je upale sinusa, natečen kapak signal klaster migrene


Kako i gde vas boli glava? To može otkriti ozbiljne probleme.

Ponekad su glavobolje bezopasne i posledica su neispavanosti, stresa, prevelike količine alkohola, manjeg unosa tečnosti... Ali u zavisnosti gde i kako se glavobolja pojavljuje, može se raditi o ozbiljnom zdravstvenom problemu.

Munjevita glavobolja se pojavljuje kao "iz vedra neba", a maksimalni intenzitet postiže u nekoliko sekundi. To može biti pokazatelj niza zdravstvenih problema, uključujući i krvarenje zbog pucanja krvnog suda u mozgu, što je opasno po život.

Pojavljuje li se glavobolja u rano jutro, svakako treba otići kod lekara, jer ovi bolovi mogu ukazivati na tumoru, apneju, vrlo visok krvni pritisak...

Po savet lekara treba otići i ako se uz glavobolju javljaju promene vida, varenja, raspoloženja, ako se pojavljuje napetost u vratu, razdražljivost ili ako se bol pojavi nakon udarca u glavu, prenosi portal Dipli.

Glavobolje se razlikuju i po mestu bola, ovo su najčešće

U jednoj polovini glave
Radi se o migreni koja nije opasna, ali je jako naporna za one koji pate od nje, jer može da traje do 72 sata. Prepoznaćete je po pulsirajućem bolu umerenog do jakog intenziteta, a uz to se ponekad pojavljuje mučnina i preosetljivost na buku i svetlo. Važno je uzeti tabletu protiv bolova odmah nakon pojave prvih simptoma i mirovati u mračnoj i tihoj sobi.

Kao da glavu neko steže obručem
Ovde se radi o tenzijskoj glavobolji koja nastaje postepeno, do srednjeg intenziteta bola, a u glavi je osećaj kao da je neko steže obručem. Najčešće se pojavljuje zbog stresa i dobro je malo odspavati.

Bol na jednoj strani lica, natečen kapak...
To je klaster glavobolja koja je jaka i traje u ciklusima od dve nedelje do mesec dana. Javlja se u određeno doba godine, a između dva napada može proći više godina. U vreme trajanja bol se javlja u isto doba dana ili noći i traje, otprilike, između pola i tri sata.
Oni koji pate od ovog oblika primetili su da im je bolje dok se kreću, za razliku od onih s migrenom koji moraju da miruju. Bol se javlja s jedne strane glave i obično se na toj strani lica začepi nos ili iz njega curi, kapak natekne, oko je crveno, lice i čelo se znoje. Ovaj oblik pet puta je češći kod muškaraca.

Bol u čelu
U ovom slučaju radi se o glavobolji izazvanoj upalom sinusa. Bol se može osetiti i na jagodicama. Pomoći će inhalacija i tuširanje toplom vodom (zbog pare koja se udiše).

Bol na zadnjem delu glave (kod vrata) i na temenu
Ova vrsta glavobolje javlja se zbog problema u kičmi i vratu, na primer, može se pojaviti posle dugog sedenja. Protegnite se, udahnite svež vazduh...

Bol na slepoočnicama
Osim bola u slepoočnicama, javljaju se i bolovi uha, lica, poteškoće kod otvaranja i zatvaranja usta, a čije se i "klik" kad se čeljust pomiče. Dobro je posetiti lekara.

Vođenje dnevnika glavobolje
Stručnjaci kažu da je dobro voditi dnevnik glavobolje: koliko često se pojavljuje, u koje vreme, gde, koliko traje, koje aktivnosti ili hrana, piće su prethodile glavobolji itd. Na osnovu tih beleški lekar će kasnije lakše dijatnostikovati o čemu se radi.

Komentari (0)

Ostavite komentar

MAGIČNO BILJE, PRODAVNICE

BEOGRAD:

 • Maksima Gorkog 25 (blizu Kalenić pijace),
  011/245-07-82
  radnim danima: 8h-20h,
  subotom: 9h-15h
LOKACIJE PRODAVNICA

BEOGRAD:

 • Brankova 16,
  011/328-35-07
  radnim danima: 8h-20h
  subotom: 9h-15h
 • Zaplanjska 32 (TC Stadion)
  064/643-30-55
  ponedeljak-petak: 10h-20h
  subotom i nedeljom: 10h-20h
PRATITE NAS

Development: draganmarkovic.net

Upotreba kolačića (eng. Cookies). Ovaj sajt koristi kolačiće u cilju analize saobraćaja i poboljšanja korisničkog iskustva. Daljim korišćenjem sajta izjavljujete da se slažete sa upotrebom kolačića.
Razumem