TANJIR SUPE SVAKI DAN!

06.06.2018 | AKTUELNO | Pregleda: 658 | Autor: | 0

Bistra sa povrćem za lakše mršavljenje, supa od kostiju podmazuje zglobove


Topla supa ima više prednosti - osim što je ukusna i okrepljujuća, istraživanja su pokazala da osobe koje konzumiraju bistru supu s povrćem pre glavnog jela unesu do 20 odsto manje kalorija nego one koje je ne konzumiraju.
Dalje, ona pomaže kod prehlade i povišene temperature, ali je i vrlo dobar izvor tečnosti, čime se sprečava dehidracija. Takođe, supe su značajan izvor vlakana pa čak i proteina, minerala i vitamina.

Supa od kostiju sve se češće pominje kao jak prirodan antibiotik koji odbija viruse. Ovaj lekoviti bujon popularan je na zapadu zato što je prepun hranljivih materija koje štite zglobove, utiču na rad creva, pružaju podršku imunitetu i regulišu metaboličke procese.

Recept za supu od kostiju

Jednu teleću kost (ili više kostiju ukoliko je reč o pilećoj, jagnjećoj ili ribljoj supi) staviti u lonac sa dosta vode i pustiti da ključa, a posle sat vremena u lonac dodati šargarepu, celer, paškanat i crni luk. Kada se supa ukrčka, dodati testeninu i začine.
Koštana supa sadrži na desetine različitih hranljivih sastojaka, od kojih se mnogi ne mogu uneti drugačije osim ishranom.
Prednosti supe od kostiju:

1. Zaštita zglobova
Supa od kostiju je jedan od najboljih izvora prirodnog kolagena, proteina koji se nalazi u kičmenjacima – u njihovim kostima, koži, hrskavici, ligamentima, tetivama i koštanoj srži.
Dok se supa od kostiju krčka, kolagen iz njih se izliva u supu i tako čini da ona postane pravo blago kada je reč o obnavljanju hrskavice. Jedna od najvažnijih komponenti koštane supe je želatin, koji deluje kao mekani jastuk između kostiju i pomaže im da klize bez trenja. Želatin iz kostiju je zapravo čist kolagen i jako je važan u formiranju i održavanju jakih kostiju, pomažući da se pod uticajem starenja ne vrši pritisak na zglobove.

2. Pravilan rad creva
Studije pokazuju da je želatin pogodan za obnavljanje skuzokože creva i za borbu protiv osetljivosti na hranu (netolerancija na gluten ili laktozu).
Takođe, želatin je odličan i za razvoj dobrih bakterija u crevima i sprečava zapaljenske procese u digestivnom traktu. Za razliku od mnogih drugih namirnica, koštana supa se lako vari i deluje umirujuće za digestivni sistem.
Pošto aminokiseline u kolagenu stvaraju tkivo koje oblaže debelo crevo i ceo gastrointestinalni trakt, dopunjavanje kolagenom iz supe od kostiju može biti od velikog značaja.

3. Zdrava koža
Kolagen pomaže u stvaranju elastina i drugih sastojaka unutar kože koji su odgovorni za održavanje mladalačkog tena, teksture kože i njenog lepog izgleda. On pomaže u smanjenju vidljivih bora i efikasno se bori protiv različitih znakova starenja. Mnogi koji su konzumirali hranu bogatu kolagenom kažu da im se smanjio celulit, s obzirom da se naslage ispod kože formiraju zbog nedostatka vezivnog tkiva. Osim toga, ishrana koja sadrži kolagen omogućava koži da bude hidrirana i znatno smanjenje znakova ubrzanog starenja i to bez ikakvih neželjenih efekata.

4. Podrška imunitetu
Sindrom propustljivog creva javlja se kada nesvarene čestice iz hrane prolaze kroz sitne otvore u istanjenoj crevnoj sluzokoži pa ulaze u krvotok, gde ih imuni sistem otkriva i postaje hiperaktivan. Ovo stanje povećava upalu i dovodi do brojnih disfunkcija, jer imunitet oslobađa visok nivo antitela koji uzrokuju autoimunu reakciju i napadaju zdravo tkivo.
Supa od kostiju pomaže u obnavljanju funkcije creva i imunog sistema. Kolagen, želatin i aminokiseline prolin, glutamin i arginin pomažu da se začepe otvori u sluzokoži creva. Veruje se da tradicionalno napravljeni supa od kostiju podržava pravilno funkcionisanje imunog sistema.
Uz to, ova supa može da podstakne zdraviji san, veću energiju tokom dana i ostajanje u dobrom raspoloženju.

5. Detoksikacija
Iako ljudsko telo ima svoje načine za detoksikaciju od teških metala i drugih toksičnih materija, često mu je veoma teško sa se izbori kada je poplavljeno ogromnom količinom ovih jedinjenja.
Koštana supa smatra se moćnim sredstvom za detoksikaciju, jer pomaže digestivnom sistemu da izbaci sav otpad i podstiče sposobnost jetre da uklanja toksine, pomaže u održavanju integriteta tkiva i poboljšava upotrebu antioksidanata u telu. Supa od kostiju bogat je izvor kalijuma i glicina, koji snažno podupiru ljudske ćelije i jetru da se oslobode od otrova.
Ova supa snabdeva organizam antioksidansom glutationom koji efikasno smanjuje oksidativni stres. Glutation pomaže u detoksikaciji teških metala poput žive i olova, a takođe i u apsorpciji raznih hranljivih materija i funkcionisanju čišćenja jetre.

6. Metabolizam
Glutation ima važu ulogu i u odbrani od oksidacije i u metabolizmu hranljivih materija. Studija iz 2004. objavljena u Journal of Nutrition kaže da uloge i koristi glutationa uključuju regulisanje ekspresije gena, sintezu DNK i proteina, proliferaciju ćelija i apoptozu, transdukciju signala, proizvodnju citokina i imunološke odgovore.
Aminokiseline pronađene u ovoj supi imaju brojne metaboličke uloge, uključujući izgradnju i popravku mišićnog tkiva, podržavanje mineralne gustine kostiju, povećanje apsorpcije i sinteze hranljivih materija, kao i održavanje zdravlja mišića i vezivnog tkiva.


Komentari (0)

Ostavite komentar

MAGIČNO BILJE, PRODAVNICE

BEOGRAD:

 • Maksima Gorkog 25 (blizu Kalenić pijace),
  011/245-07-82
  radno vreme
  radnim danima 8h-20h,
  subotom 9h-15h
  nedeljom 9h-14h
LOKACIJE PRODAVNICA

BEOGRAD:

 • Brankova 16,
  011/328-35-07
  radno vreme
  radnim danima 8h-20h
  subotom 9h-15h
 • Zaplanjska 32 (TC Stadion)
  064/643-30-55
  radno vreme
  10h-22h radnim danima
PRATITE NAS

Development: draganmarkovic.net