GLOG, NAJBOLJI PRIJATELJ SRCA

02.06.2018 | AKTUELNO | Pregleda: 829 | Autor: | 0

Povećava snagu srčanog mišića, poboljšava provodljivost impulsa i smiruje tahikardiju


Prema pisanom tragu dr Jovana Tucakova, i cvet i list gloga mogu da pomognu u lečenju nervoze, nesanice, gušenja, srčanih problema, protiv visokog krvnog pritiska. Takođe, pomažu kod grčenja materice i tonusa creva.

U narodnoj medicini posebno se isticalo blagotvorno dejstvo gloga na staračko srce. Dokazano je da glog zaista povećava snagu srčanog mišića, poboljšava provodljivost impulsa i smiruje lupanje srca. Dobri rezultati su postignuti i kod mlađih ljudi, posebno kod srčanih nervoza.

Glog raste po ogoljenim, kamenitim i suvim mestima. Da bi se sačuvala njegova lekovita svojstva, važno je znati šta, kako i kada brati. Treba uzbrati cele cvasti isključivo po suvom vremenu, još bolje ako je sunčan dan i staviti ih u korpe. Sušiti na promaji i ne prevrtati da se ne bi izlomile. Osušen cvet mora da se čuva dobro zapakovan. List se bere mlad i suši kao i cvet, dok se plodovi ubiraju kad su potpuno zreli.


RECEPTI
Zaustavite aritmije
Za sprečavanje nepravilnost u ritmu srčanih otkucaja, po receptu dr Jovana Tucakova, tri do pet puta dnevno pre jela na kocku šećera nakapati po 15 kapi tinkture (20 g na 100 g alkohola) od cveta i lista gloga. Za isti poremećaj preporučuje se i pet kapi tinkture (20 g na 100 g alkohola) od zdrobljenih gloginja. Možete da napravite i čaj tako što ćete jednu kašiku cveta gloga preliti čašom ključale vode. Ostaviti da odstoji dva sata, procediti i piti u dve doze pre jela.

Uporen rad srca
Uzmite po 50 g cveta i lista gloga i lista matičnjaka. Dve kašike mešavine prelijte sa tri decilitra ključale vode. Poklopite i ostavite dva sata. Proceditei i pijte čaj u toku dana pre jela.

Pobedite arteriosklerozu i pritisak
Odvojite po 25 g gloga, belog luka, rastavića i imele. Dve kašike smeše popariti sa tri decilitra ključale vode, poklopiti i posle dva sata procedi. Napraviti čaj i piti dva puta u toku dana pre jela. Za ove bolesti može da se koristi i mešavina od 20 g cveta gloga i kamilice, maslinovog lista, imele i belog luka.

I još pogledajte:

ATEROKLEFIT

1188 RSD

APIKOR

340 RSD

Komentari (0)

Ostavite komentar

MAGIČNO BILJE, PRODAVNICE

BEOGRAD:

 • Maksima Gorkog 25 (blizu Kalenić pijace),
  011/245-07-82
  radno vreme
  radnim danima 8h-20h,
  subotom 9h-15h
  nedeljom 9h-14h
LOKACIJE PRODAVNICA

BEOGRAD:

 • Brankova 16,
  011/328-35-07
  radno vreme
  radnim danima 8h-20h
  subotom 9h-15h
 • Zaplanjska 32 (TC Stadion)
  064/643-30-55
  radno vreme
  10h-22h radnim danima
PRATITE NAS

Development: draganmarkovic.net