DA I NE U PMS-U

30.05.2018 | AKTUELNO | Pregleda: 279 | Autor: | 0

Izbegavajte gazirana pića i prerađenu hranu, jedite banane i tamnu čokoladu


Ako ste u grupi žena koje teško prolaze PMS, umesto tableta pokušajte da problem rešite hranom.

Ne u PMS-u
Gazirana pića
Tokom PMS-a, a i same menstruacije, gazirani napici doprinose pojavi nadutosti. Radije pijte više vode, ne mineralne nego obične, kako biste lakše oslobodile viška tečnosti.

Prerađena hrana
Konzumiranje ove vrste hrane dodatno doprinosi zadržavanju vode u organizmu, jer ovakve namirnice imaju visok udeo soli koja veže vodu i time se višak tečnosti zadržava u telu.

Pržena hrana
Svakako izbegavajte prženu hranu koja i inače nije zdrava, jer sadrži trans masti koje povećavaju nivo estrogena u telu, a rezultat je i bolnija menstruacija. Takođe, isto dejstvo ima i hidrogenizovana biljna mast, zato i takvu hranu, barem tih danau mesecu, nemojte jesti.

Mahunarke
Hrana poput pasulja zbog svoje opne izaziva nadutost, zato je poželjno ne konzumirati pasulj niti druge mahunarke kada ste u PMS-u ili imate menstruaciju.

Fast food
Iako u ovom periodu telo često žudi za masnom hranom, unos masti, pogotovo onih nezdravih, trebalo bi ograničiti, jer masnoće povećavaju nivo estrogena, a to ujedno znači i bolniju menstruaciju.

Da u PMS-u
Lubenice
Lubenice su odlično letnje osveženje s kojim za vreme PMS-a možete utoliti i žudnju za slatkim. Budući da je ova namirnica puna vode, pomaže u eliminaciji tečnosti iz tela.

Tamna čokolada
Tamna čokolada bogata je magnezijumom koji reguliše lučenje hormona sreće serotonina. Kada birate čokoladu neka to bude ona sa 70% i više kakaoa.

Losos
Losos kao namirnica bogata omega masnim kiselinama, deluje umirujuće na mišiće, a time ublažavate i grčeve za vreme trajanja menstruacije. Ovo takođe važi i za drugu hranu bogatu omega kiselinama poput oraha, avokada i semenki lana.

Banana
Kada ste loše raspoloženi, pojedite bananu i osećaćete se bolje, a sve to zbog znatne količine vitamina B6. Osim toga, vrlo su bogate kalijumom i magnezijumom, mineralima koji pomažu u eliminaciji vode.


Komentari (0)

Ostavite komentar

MAGIČNO BILJE, PRODAVNICE

BEOGRAD:

 • Maksima Gorkog 25 (blizu Kalenić pijace),
  011/245-07-82
  radno vreme
  radnim danima 8h-20h,
  subotom 9h-15h
  nedeljom 9h-14h
LOKACIJE PRODAVNICA

BEOGRAD:

 • Brankova 16,
  011/328-35-07
  radno vreme
  radnim danima 8h-20h
  subotom 9h-15h
 • Zaplanjska 32 (TC Stadion)
  064/643-30-55
  radno vreme
  10h-22h radnim danima
PRATITE NAS

Development: draganmarkovic.net