NANOČESTICE IZ ČAJA UNIŠTAVAJU RAK PLUĆA

30.05.2018 | AKTUELNO | Pregleda: 1106 | Autor: | 0

Čestice 4000 puta tanje od ljudske kose razbijaju 80 posto ćelija kanceraBlagotvorno delovanje čaja za organizam je poznato od davnina. Britanski naučnici dodali su najomiljnijem napitku na svetu novu dimenziju upotrebe.

Naučnici sa univerziteta Indija i Svans iz Velike Britanije sasvim slučajno otkrili su neobično lekovito svojstvo čaja. Nanočestice koje se nalaze u listićima čaja mogu ne samo da prodru u ćelije raka pluća već ih i ubijaju.

Kvantne tačke su vrsta sićušnih nanočestica koje su 4000 puta tanje od ljudske kose. One su toliko male da mogu ući kroz pore ćelija raka i razbijaju ih uz pomoć citotoksičnog procesa. Na takav način unište oko 80% ćelija raka.

Nanočestice se ne koriste samo na području medicine. One se upotrebljavaju, između ostalog, za unapređenje kvaliteta boje u ravnim ekranima. Kvantne tačke koriste se i u solarnim panelima jer mogu da emituju svetlost veoma visokog intenziteta.

Veoma su korisne i za snimanje tumora, jer imaju promenljivu strukturu koja im daje fluorescentna svojstva. Međutim, njihovo stvaranje hemijskim putem bilo bi veoma skupo i komplikovano uz pojavu toksičnosti.

Upravo zbog toga naučnici su pokušali da stvore nanočestice uz pomoć jednostavnije metode. Koristili su ekstrakt iz lista čaja Camellia sinensis zajedno sa još dva hemijska jedinjenja.
Kada su proveravali mogu li se koristiti za snimanje tumora, došli su do zapanjujućeg otkrića. Kvantne tačke su uništavale ćelije tumora.

Naučnici naglašavaju da ovo otkriće ne znači da ispijanje čaja može da spreči ili izlečiti rak. Eksperimenti na ljudima očekuju za dve godine, a tretmani tek za deset. Pri tome, prvo će detaljnije biti istražena uloga ovih čestica u snimanju tumora, a potom njihov uticaj na ćelije raka.
Istraživanje je objavljeno u časopisu ACS Applied Nano Materials.Komentari (0)

Ostavite komentar

MAGIČNO BILJE, PRODAVNICE

BEOGRAD:

 • Maksima Gorkog 25 (blizu Kalenić pijace),
  011/245-07-82
  radno vreme
  radnim danima 8h-20h,
  subotom 9h-15h
  nedeljom 9h-14h
LOKACIJE PRODAVNICA

BEOGRAD:

 • Brankova 16,
  011/328-35-07
  radno vreme
  radnim danima 8h-20h
  subotom 9h-15h
 • Zaplanjska 32 (TC Stadion)
  064/643-30-55
  radno vreme
  10h-22h radnim danima
PRATITE NAS

Development: draganmarkovic.net