SAKSIJSKE BILJKE NEGUJTE UZ POMOĆ BANANE, KAFE ILI MLEKA

29.05.2018 | AKTUELNO | Pregleda: 844 | Autor: | 0

Napravite sami sredstva kojima ćete iz saksija oterati nametnike, suzbiti plesni i nahraniti biljkeMladim biljkama, posebno saksijskim, potrebna je mala pomoć da bi se razvijale i cvetale. Uz ove kućne preparate omogućite im da godinama rastu i ukrašavaju prostor.

Soda bikarbona
Soba bikarbona preventivno štiti lišće biljaka, ali i nakon što je biljka zaražena.
Pomešajte kašiku sode bikarbone sa četiri litra vode i dodajte pola kašičice tečnog sapuna. Ulijte u bocu sa raspršivačem i poprskajte po listovima. Suzbićete plesni i parazite.

Neke biljke su osetljivije, tako da je dobro da prvo isprskate deo lista.


Kora od banane
Zbog aminokiselina koje podstiču rast čišćenje korom od banane biljkama je svojevrsan kozmetički tretman s "hranljivom kremom".

Destilovana voda
Čišćenje listova od prašine iziskuje posebnu pažnju jer različiti tipovi biljaka drugačije reaguju. Nećete pogrešiti ako što češće poprskate biljke uz pomoć raspršivača - idealno kišnicom ili destilovanom vodom. Hemikalije iz vodovoda uglavnom nisu dobre za biljke, pogotovo za mlade.

Za biljke s mekanim listovima (bršljan, filodendron i geranije) poprskajte vodu po lišću tri puta nedeljno, obavezno i sa donje strane listova.


Čaj ili kafa
Biljke se hrane preko korena, pa će oživeti ako ih zalivate vodom u koju ste dodali malo mineralne vode, vrećice čaja ili taloga od kafe, a “obožavaju” i ustajalo pivo. Sipajte istu količinu vode i piva u bocu. Ovom tečnošću možete prati ali i zalivati biljke.

Nemasno mleko
Biljke dobro reguju ako pri čišćenju u vodu dodate manju količinu nemasnog mleka. Tom mešavinom operite pojedinačno svaki list s obe strane. Voda s mlekom listovima će dati blistav sjaj i istovremeno oterati nametnike. Mleko mora biti nemasno jer u suprotnom začepljuje pore listova.

Komentari (0)

Ostavite komentar

MAGIČNO BILJE, PRODAVNICE

BEOGRAD:

  • Maksima Gorkog 25 (blizu Kalenić pijace),
    011/245-07-82
    radnim danima: 8h-20h,
    subotom: 9h-15h
LOKACIJE PRODAVNICA

BEOGRAD:

PRATITE NAS

Development: draganmarkovic.net

Upotreba kolačića (eng. Cookies). Ovaj sajt koristi kolačiće u cilju analize saobraćaja i poboljšanja korisničkog iskustva. Daljim korišćenjem sajta izjavljujete da se slažete sa upotrebom kolačića.
Razumem