ŠAFRAN ČUVA VID

28.05.2018 | AKTUELNO | Pregleda: 661 | Autor: | 0

Jedan od najskupljih začina na svetu usporava razvoj očnih bolesti, poput makularne degeneracije, koja prouzrokuje slepilo

Mnogi eksperti veruju da šafran predstavlja jedan od najlakših načina za prirodno poboljšanje vida.

Konzumiranje šafranovog suplementa (20 mg dnevno) tokom tri meseca, kod pacijenata u ranoj fazi makularne degeneracije prouzrokovane starošću, rezultiralo je znatnim poboljšanjem funkcije mrežnjače.

Šafran se ručno prikuplja, jedan je od najskupljih začina na svetu čija cena može biti i 1600 dolara po kilogramu. Koristi se za pripremanje jela, kao boja ili u medicinskim tretmanima. Oko 90 bolesti, a možda čak i više, se mogu lečiti šafranom.
Šafran je začin koji, između ostalih sastojaka, sadrži antioksidantne karotenoide krocin i krocetin, sa snažnim antioksidantnim i neuro-zaštitnim svojstvima.

Nedavna studija je otkrila da je konzumiranje šafranovog suplementa (20 mg dnevno) tokom tri meseca, kod pacijenata u ranoj fazi makularne degeneracije prouzrokovane starošću, rezultiralo je znatnim poboljšanjem funkcije mrežnjače.
Profesorka Silvija Bisti koja je predvodila ekperiment sa pacijentima rane faze makularne degeneracije prouzrokovane starošću, navela je da se „vid pacijenata poboljšao nakon uzimanja pilule šafrana.“

- Čini se da šafran "pogađa" gene koje regulišu sadržaj masnih kiselina ćelijske membrane, što čini ćelije za vid jačim i otpornijim, objasnila je profesorka Silvija Bisti.
Medicinski stručnjaci kažu da je potrebno pratiti ova uputstva: za zdravlje očiju, potrebno je da osoba unese 20 mg visokokvalitetnog šafrana dnevno. Osoba može uneti sličnu količinu začina i kroz pripremu hrane ili čaja.


Komentari (0)

Ostavite komentar

MAGIČNO BILJE, PRODAVNICE

BEOGRAD:

 • Maksima Gorkog 25 (blizu Kalenić pijace),
  011/245-07-82
  radno vreme
  radnim danima 8h-20h,
  subotom 9h-15h

LOKACIJE PRODAVNICA

BEOGRAD:

 • Brankova 16,
  011/328-35-07
  radno vreme
  radnim danima 8h-20h
  subotom 9h-15h
 • Zaplanjska 32 (TC Stadion)
  064/643-30-55
  radno vreme
  10h-22h radnim danima
PRATITE NAS

Development: draganmarkovic.net

Upotreba kolačića (eng. Cookies). Ovaj sajt koristi kolačiće u cilju analize saobraćaja i poboljšanja korisničkog iskustva. Daljim korišćenjem sajta izjavljujete da se slažete sa upotrebom kolačića.
Razumem