VIRTUELNA REALNOST MULTIPLE SKLEROZE

21.05.2018 | AKTUELNO | Pregleda: 725 | Autor: | 0

Sa čime se suočavaju oboleli od multiple skleroze dočarava virtuelna soba


Putem virtuelne MS sobe, posetioci su mogli da "uđu u telo" pacijenta i suoče se sa svakodnevnim opterećenjima koja prate MS.

“Multipla skleroza nije ista bolest kao ranije. Jedan od najvećih progresa u medicini ostvaren je u ovoj oblasti, kako u dijagnostikovanju tako i u terapiji. Danas postoji terapija, koja ljudima omogućava neometan život. Želimo da pokažemo kako uz terapiju i pravovremenu dijagnozu oboleli žive aktivno, bez ograničenja i ne ostaju uskraćeni ni kada je u pitanju karijera, osnivanje porodice, bavljenje sportom, druženje ili putovanja.”, izjavila je prof. dr Dragana Obradović (na slici), neurolog specijalista na VMA u Beogradu.

“Virtuelna tehnologija dala je mogućnost lekarima, akademskoj zajednici i političarima, donosiocima odluka, da bolje razumeju teškoće sa kojima se oboleli susreću. Simulacija edukuje korisnika kroz iskustva koja oponašaju simptome MS-a i ističu kako to stanje utiče na svakodnevne aktivnosti pacijenta”, izjavila je prof. dr Jelena Drulović, neurolog i načelnica odeljenja za imunski posredovane bolesti Klinike za neurologiju KCS.

„Znamo da je iza svake MS dijagnoze osoba, a iza svake osobe je jedinstvena priča i specifičan život - prevazilaženje brojnih izazova i postizanje ličnih trijumfa. Samo uz terapiju, njihov život može da ostvari lični trijumf i pobedu“, dodala je prof. dr Dragana Obradović, „Zbog toga želimo da ispričamo suštinsku priču o ovoj bolesti, pružajući sebi i društvu priliku da potpuno razumeju MS "iznutra".

“Ja bukvalno živim kao najnormalniji tinejdžer i izlazim uveče i vraćam se ujutru kući. Živim normalno. Jedino što imam rezervisanu subotu da se družim sa svojim “večitim najboljim drugom” i to je to. Subotom uveče primim terapiju, legnem da spavam, ustanem ujutru i sve normalno do sledeće subote”, izjavila je Jovana Trapara, student molekularne biologije, (19,) kojoj je u 17. godini dijagnostikovana MS. Zahvaljujući terapiji ona može da pohađa fakultet i druži se sa vršnjacima.

“Nisam uskraćena ni za šta. Sve mogu: putovanja, kafane... mogu stvarno. Obožavam sunce, obožavam more. Volim da se bavim sportom i da idem u prirodu. Imam veliko društvo, stalno se družimo - nemam nikakvih ograničenja, uvek sam bila društvena. Ja sam svesno ušla u to da ja želim decu. Shvatam da imam tu dijagnozu, ali se trudim da živim kao da nemam... primam terapije i umem da se nosim sa povremenim padovima. Ja sam se u trudnoći osećala savršeno. Igrala sam stoni tenis, kretala se... Nastavila sam život kao da nemam tu dijagnozu. I danas se tako ponašam”, izjavila je Nataša Živković Radošević, fizioterapeut, 46 godina. MS ima već 23 godine.

Nakon Skupštine Srbije, gde je prvi put predstavljena, VR soba nastavlja svoj put širom Evrope i sveta sa ciljem da podigne svest o multiploj sklerozi.
Procenjuje se da u Srbiji ima više od 7.000 obolelih od MS-a. Bolest najčešće pogađa mladu, radno sposobnu populaciju, između 20. i 40. godine, češće se javlja kod žena nego kod muškaraca i najčešći je uzrok ne-traumatskog invaliditeta kod mladih. MS virtuelnu sobu zvanično su podržali Ministarstvo zdravlja R. Srbije, Ministarstvo za rad, zapošljavanje, boračka i socijalna pitanja R. Srbije, Društvo multiple skleroze Srbije, Klinika za neurologiju KCS, Društvo neurologa Srbije i kompanija Merk (Merck).

Komentari (0)

Ostavite komentar

MAGIČNO BILJE, PRODAVNICE

BEOGRAD:

 • Maksima Gorkog 25 (blizu Kalenić pijace),
  011/245-07-82
  radnim danima: 8h-20h,
  subotom: 9h-15h
LOKACIJE PRODAVNICA

BEOGRAD:

 • Brankova 16,
  011/328-35-07
  radnim danima: 8h-20h
  subotom: 9h-15h
 • Zaplanjska 32 (TC Stadion)
  064/643-30-55
  ponedeljak-petak: 9h-20h
  subotom i nedeljom: 9h-20h
PRATITE NAS

Development: draganmarkovic.net

Upotreba kolačića (eng. Cookies). Ovaj sajt koristi kolačiće u cilju analize saobraćaja i poboljšanja korisničkog iskustva. Daljim korišćenjem sajta izjavljujete da se slažete sa upotrebom kolačića.
Razumem