DIJETA ZA JETRU

22.05.2018 | AKTUELNO | Pregleda: 582 | Autor: | 0

Kada najveća žlezda našeg organizma oboli, dolazi do brze razgradnje glikogena i naglog iscrpljivanja organizma


Kada najveća žlezda našeg organizma oboli, dolazi do brze razgradnje glikogena i naglog iscrpljivanja organizma

Jetra je najveća žlezda našeg organizma. U njoj se odigravaju izuzetno važni procesi, filtriranje hranljivih materija i krvi, stvaranje belančevina iz proteina hrane, proizvodnja žuči… Zbog tolikog broja funkcija koje obavlja, treba se truditi da ona ne oboli. Ako je njen pravilan rad ipak ometen i jetra otiče, pored posebnog režima ishrane i pomoć pčelinjim proizvodima može biti od izuzetne pomoći.

Smanjiti obroke
Dan, dva gladovanja malo će odmoriti jetru, a onda smanjiti obroke. Ne smeju se jesti ljuta i pržena jela, masnoće životinjskog porekla, masna riba, sosovi i svakako zabranjen je alkohol. Dobro će doći voćni sokovi, obroci bogati ugljenim hidratima, pirinač, salate i voće.
Žučni putevi u uskoj su vezi sa jetrom i njihova oboljenja, kao i oboljenja jetre, veoma su česta. Osobe sklone ovim oboljenjima trebalo bi bar jednom dnevno da popiju po šolju čaja od nane sa kašikom meda.

Dijeta sa medom i posnim sirom
Jetra je pre svega skladište glikogena. Kada oboli, dolazi do brze razgradnje glikogena i naglog iscrpljivanja organizma. Tada je spasonosno uzimanje meda jer se iz voćnog šećera koji med sadrži brzo stvara jetreni skrob koji doprinosi obezbeđenju krvi glukozom. Osobama sa obolelom jetrom preporučuje se, pored lekova koje prepisuje lekar, dijeta sa medom i posnim sirom. Posni sir je svež obrani sir sa najmanje 18% suve materije i najviše 1% mlečne masti u suvoj materiji sira. Ova dijeta blagotvorno deluje i na rekonvalescente.Komentari (0)

Ostavite komentar

MAGIČNO BILJE, PRODAVNICE

BEOGRAD:

 • Maksima Gorkog 25 (blizu Kalenić pijace),
  011/245-07-82
  radno vreme
  radnim danima 8h-20h,
  subotom 9h-15h
  nedeljom 9h-14h
LOKACIJE PRODAVNICA

BEOGRAD:

 • Brankova 16,
  011/328-35-07
  radno vreme
  radnim danima 9h-18h
  subotom 9h-15h
 • Zaplanjska 32 (TC Stadion)
  064/643-30-55
  radno vreme
  10h-22h radnim danima
PRATITE NAS

Development: draganmarkovic.net