NEMA VIŠE IZGOVORA ZA LENJOST, POSTOJI TABATA!

19.05.2018 | AKTUELNO | Pregleda: 541 | Autor: | 0

Doktor nauka i z Japana, Izumi Tabata, godinama se bavio psihologijom treninga i osmislio savršen sklop vežbi


Način vežbanja nazvan prema autoru - tabata, podrazumeva primenu svih poznatih vežbi, ali u treningu visokog napona. Tako, na primer, jedan dan možete da radite sklekove u kombinaciji sa čučnjevima, drugi dan trbušnjake kombinujući ih sa trčanjem u mestu, ali pod uslovom da 20 sekundi vežbate maksimalnim intenzitetom, zatim 10 sekundi laganog treninga i tako četiri minuta. Izbor vežbi može da bude i samo jedna aktivnost - vožnja sobnog bicikla, preskakanje konopca... Bitno je samo da se ove aktivnosti sprovode sa 100 odsto snage i maksimalnom brzinom 20 sekundi, pa odmora 10 sekundi.

Tabata trening je, dakle, više način vežbanja nego sama vežba. Koncept treninga testiran je dugi niz godina i došlo se do zaključka da je savršen izbor za eliminaciju viška kilograma.

S obzirom da je, uz ovaj način vežbanja, moguće za četiri minuta sagoreti svaku kaloriju viška, po zamislima dr Tabate danas vežbaju i vrhunski, svetski sportisti.

Trening je osmišljen da ga, osim profesionalaca i dobro utreniranih osoba, mogu primenjivati ii amateri ili početnici, kod kuće ili u teretani.
Tabata može da bude samostalna trening u danima kada nemate dovoljno vremena za trening od pola sata ili sat, a za napredne vežbače može biti set vežbi za kraj treninga.
Ako se primenjuje kao samostalan trening, preporučuje se vežbanje četiri puta nedeljno po četiri minuta. Međutim, ako želite ponekad da tabata bude završnica treninga - početnicima se savetuje jednom u 10 dana, srednji nivo utreniranosti jednom nedeljno, a utrenirani dva puta nedeljno.

Tabata trening je način vežbanja čiji izumitelj i pristalice tvrde da garantuje zdravo mršavljenje, definisanje mišića celog tela, smanjenje krvnog pritiska i oslobađanje od stresa.

Komentari (0)

Ostavite komentar

MAGIČNO BILJE, PRODAVNICE

BEOGRAD:

 • Maksima Gorkog 25 (blizu Kalenić pijace),
  011/245-07-82
  radno vreme
  radnim danima 8h-20h,
  subotom 9h-15h

LOKACIJE PRODAVNICA

BEOGRAD:

 • Brankova 16,
  011/328-35-07
  radno vreme
  radnim danima 8h-20h
  subotom 9h-15h
 • Zaplanjska 32 (TC Stadion)
  064/643-30-55
  radno vreme
  10h-22h radnim danima
PRATITE NAS

Development: draganmarkovic.net