ZAPAMTITE LEPE SNOVE

12.05.2018 | AKTUELNO | Pregleda: 440 | Autor: | 0

Osobe koje uzimaju vitamin B6 jasno pamte šta sanjaju, što može pomoći da se oslobode noćnih mora i fobija, ali i reše kreativne probleme


Svi se ponekad probudimo znajući da smo sanjali nešto živopisno i intrigantno, ali toga se ujutro sećamo samo u tragovima. Naučnici veruju da su otkrili koji vitamin pomaže da se snovi upamte.

U članku objavljenom u časopisu Perceptual and Motor Skills, objavljen je rezultat eksperimenta kojim je dokazano da su su "sanjari" koji su uzimali visoke doze vitamina B6 pre odlaska u krevet, svoje snove bolje zapamtili. U istraživanju univerziteta u Adelaidu učestovalo je 100 ljudi. Prva polovina je pre spavanja dobila 240mg vitamina B6 pet dana zaredom, a druga polovina placebo. Nijedna grupa nije znala šta uzima.
Pokazalo se da su snovi učesnika ’obogaćenih’ vitaminom B6 bili jasniji i sanjari su ih više pamtili, a da se njihovo sećanje nije gubilo kako je dan odmicao. Vitamin B6 nije uticao na živopisnost, bizarnost ili boju njihovih snova niti je uticao na druge aspekte njihovih spavalačkin navika, objasnio je vođa studije psiholog Denholm Aspi.

- Iako se radi o malom uzorku ispitanika, rezultati jasno pokazuju da se grupa koja je uzimala vitamin B6 bolje seća svojih snova od onih koji su dobijali placebo, dodao je Aspi i dodao:

- Prosečna osoba provede šest godina života sanjajući, što znači da bismo ih mogli produktivnije iskoristiti ako naučimo da ih kontrolišemo. Lucidno sanjanje, kada znamo da sanjamo dok san još traje, ima mnoge potencijalne koristi. Na primer, lucidnim sanjanjem bi se mogle prevladati noćne more, lečiti fobije, rešiti kreativni problemi. Ali da bismo mogli delotvorno da sanjamo, prvo bi trebalo redovno pamtiti snove. To bi se možda moglo postići većim unosom vitamina B6.

Tagovi:

Komentari (0)

Ostavite komentar

MAGIČNO BILJE, PRODAVNICE

BEOGRAD:

  • Maksima Gorkog 25 (blizu Kalenić pijace),
    011/245-07-82
    radnim danima: 8h-20h,
    subotom: 9h-15h
LOKACIJE PRODAVNICA

BEOGRAD:

PRATITE NAS

Development: draganmarkovic.net

Upotreba kolačića (eng. Cookies). Ovaj sajt koristi kolačiće u cilju analize saobraćaja i poboljšanja korisničkog iskustva. Daljim korišćenjem sajta izjavljujete da se slažete sa upotrebom kolačića.
Razumem