BATAT - DA NIKAD NE OBOLITE OD KANCERA

10.05.2018 | AKTUELNO | Pregleda: 1150 | Autor: | 0

Zdravi razlozi zašto bi trebalo da uvrstite “slatki krompir” u svakodnevnu ishranu


Iako se batat naziva i “slatki krompir”, to nije vrsta krompira. Čak ni ne spada u porodicu Solanacea, kao običan krompir. Ali je neverovatno zdrav. Evo zašto.
Batat je među prvih pet vrsta povrća po sadržaju vitamina A. U 100 grama sadrži 400% preporučenog dnevnog unosa! Može da pomogne kod neplodnosti, jer zbog vitamina A deluje na stvaranje jajnih ćelija i uspešno začeće.
Sadrži supstancu adipektin koja reguliše nivo šećera u krvi. Istraživanja ukazuju da je batat dobra namirnica za obolele od dijabetesa tip 2, koji bi želeli da poboljšaju stanje prirodnim putem.
Kineska istraživanja pokazuju da je batat dobar protiv raka creva. Japanska istraživanja potvrđuju da batat ima jasnu antikancerogenu funkciju. On indukuje ćelijsku smrt, tzv. apoptozu malignih ćelija. Rezultati korejskih istraživanja ukazuju da antocijanini koje batat sadrži deluju preventivno protiv razvoja tumora.
Veoma je bogat vitaminom B6 koji u organizmu umanjuje hemikaliju homocistein, koja je inače povezana sa nastankom degenerativnih bolesti.
Sadrži priličnu količinu vitamina C. Većina ljudi smatra da je vitamin C jedino važan da lakše prebrodimo i sprečimo prehlade ili grip, a malo se priča o tome da je jednako važan i za jačanje kostiju, sprečavanje deformacije zuba, poboljšanje probave i cirkulaciju. Vitamin C podstiče i proizvodnju prirodnog kolagena u organizmu, što nam poboljšava elastičnost kože. Veoma je važan za redukciju stresa, a poznato je da brani organizam od toksina koji mogu biti povezani sa nastankom raka.
Vitamin D koji batat sadrži u velikim količinama od velike je važnosti za jačanje imuniteta i opšte zdravlje, posebno u zimu kada je sunčanih dana malo. Vitamin D ima veoma važnu ulogu na energiju, raspoloženje, čuva zdravlje srca, kostiju, kože, nerava, zuba i potpomaže rad štitne žlezde.
Batat je namirnica koja je bogata gvožđem koje, pored toga što je važno za održavanje dobrog nivoa energije, pospešuje produkciju belih krvnih zrnaca i ojačava imunitet.
Jedan od najjačih antistres minerala je magnezijum koji se krije u ovom povrću. Magnezijum je neophodan za zdravlje arterija, kostiju, srca, mišića i živaca.
Batat je bogat i kalijumom koji reguliše otkucaje srca i nerava. Kao i ostali elektroliti, kalijum je zadužen za mnoge veoma bitne funkcije u organizmu, kao što su opuštanje grčeva u mišićima, smanjanje otoka i kontrola rada bubrega.
Pošto je batat izrazito narandžaste boje, jasno je da je veoma bogat beta-karotenom i mnogim drugim karotenoidima koji potpomažu održavanje dobrog vida, jačaju imunitet i veoma su snažan antioksidant koji nas štiti od kancerogenih oboljenja. Istraživanje koje je sprovedeno na univerzitetu Harvard pokazalo je da ljudi, redovno konzumirajući hranu bogatu beta karotenom, smanjuju rizik od nastanka raka pluća za 32 %.

Tagovi:

Komentari (0)

Ostavite komentar

MAGIČNO BILJE, PRODAVNICE

BEOGRAD:

 • Maksima Gorkog 25 (blizu Kalenić pijace),
  011/245-07-82
  radnim danima: 8h-20h,
  subotom: 9h-15h
LOKACIJE PRODAVNICA

BEOGRAD:

 • Brankova 16,
  011/328-35-07
  radnim danima: 8h-20h
  subotom: 9h-15h
 • Zaplanjska 32 (TC Stadion)
  064/643-30-55
  ponedeljak-petak: 9h-20h
  subotom i nedeljom: 9h-20h
PRATITE NAS

Development: draganmarkovic.net

Upotreba kolačića (eng. Cookies). Ovaj sajt koristi kolačiće u cilju analize saobraćaja i poboljšanja korisničkog iskustva. Daljim korišćenjem sajta izjavljujete da se slažete sa upotrebom kolačića.
Razumem