NETOLERANCIJA NA GLUTEN ZAMALO ME JE DOVELA DO NEPLODNOSTI

10.05.2018 | AKTUELNO | Pregleda: 438 | Autor: | 0

Nakon dugogodišnjih ozbiljnih simptoma i bez prave dijagnoze, Ankici Milić iz Novog Sada zdravlje se drastično poboljšalo kada je promenila ishranu


Prve simptome, tridesetpetogodišnja Ankica Milić iz Novog Sada, počela je da oseća još u najranijem detinjstvu. Tokom života imala je razne tegobe i stalno išla kod lekara, ali pravog leka nikada nije bilo. Godinama je patila i bila čak i u kritičnom stanju, dok na kraju nije dobila pravu dijagnozu. Bila je alergična na gluten. Kada osoba sa ovom dijagnozom promeni način ishrane, vrlo brzo nastaje promena na bolje. U suprotnom gluten može naneti ozbiljne posledice za zdravlje, a za Ankicu je bio umalo fatalan.

- U detinjstvu nisam napredovala u rastu u odnosu na vršnjake, dok sam mentalno išla u korak sa generacijom. To je bio pokazatelj da nešto nije u redu, međutim, svi su to smatrali genetskom predispozicijom, jer su oba roditelja nižeg rasta. Potom su mi se pojavile i prve kožne promene, u vidu lišajeva, a odmah zatim i "guščije kože". Ubrzo su tegobe prerasle u bolove, grčeve, mučnine, nadutost u stomaku i opstipaciju (neredovno pražnjenje creva). Onda su na red došle glavobolje i migrene, pa nutritivne alergije, a zatim su se pojavile menstrualne tegobe, u vidu neredovnog ciklusa, mikrocističnih, policističnih, pa gotovo preko noći, cističnih jajnika, i povremeno gubitak menstruacije. Izgubljene su jajne ćelije i dijagnostikovana je neplodnost. Nedugo zatim, u moj život ušle su i ozbiljne reumatske tegobe - priča naša sagovornica.
Menstrualne tegobe Ankici su pravile najveće probleme, od bolova, preznojavanja, grčenja, pa do upornih cisti, koje nisu nestajale ni pod dejstvom izuzetno jake terapije, praćene svim nuspojavama (dodatnim glavoboljama, povraćanjem, dijarejom...).

- Jedino predloženo rešenje - operaciju sa vađenjem reproduktivnih organa, roditelji su odbili, i odlučili da živim sa tim, bez obzira na sve poteškoće - dodaje gospođica Milić.
Ankica je dobila najrazličitije vrste terapija koje nisu bile od velike pomoći, a neki lekovi su samo stvorili još veće probleme.
- Zbog neredovnog ciklusa koristila sam hormonsku terapiju, sve dok telo nismo previše izmučili. Hormoni su izazvali gojaznost, a nekoliko godina kasnije, desio se nagli gubitak kilograma i veoma loša krvna slika, koja je pokazala sve parametre ispod dozvoljenih donjih granica. Reumatske bolove ublažavala sam antireumaticima, koji su delovali u početku, do trenutka kada organizam nije postao imun na njih. Terapije su uglavnom trajale kratko, jer su bile praćene nuspojavama i morali smo da ih prekidamo i uvodimo nove, međutim, novih rešenja nije bilo.
Tek tri decenije kasnije Ankica je shvatila da je uzročnik svega navedenog, ustvari, bio gluten. Kada je otkrila pravi uzrok, bilo joj je mnogo lakše.
- Jedini lek za mene je ishrana. I to pravilna i izbalansirana ishrana. Još kao tinejdžerka imala sam želju da se okrenem makrobiotici, jer semenke obiluju vlaknima koja pospešuju varenje i opšti rad creva, one sadrže belančevine, vitamine i minerale koji su nam svakodnevno neophodni, a nisu "teška" hrana. Pune su enzima, zdravih masti i ugljenih hidrata, a to se smatra povoljnom prevencijom za brojna oboljenja. Što više svežeg, presnog povrća, mnogo voća, znatno više žitarica, orašastih plodova, svega po malo - objašnjava Ankica.
Rešenje svih zdravstvenih problema bilo je, po rečima naše sagovrnice, zapravo veoma jednostavno. Izbacivanjem glutenskih namirnica iz ishrane vrlo brzo došlo je i do poboljšanja opšteg stanja organizma.

- Prvi i pravi napredak osetila sam kada sam prešla na bezglutensku ishranu. Već kroz mesec dana povukla se tzv. "guščija koža" sa nadlaktica, a nekoliko meseci kasnije i sa nogu. Nestala je nadutost u stomaku, prestali su bolovi i grčevi, a opstipacije više nema. Glavobolje se više nikada nisu pojavile, kao ni migrene, a ni reumatske tegobe više nikada nisam osetila. Krvna slika je sjajna. Vrhunac je, ipak, povratak jajnih ćelija, uredan ciklus i apsolutno odsustvo predmenstrualnih bolova. Sa bezglutenskom ishranom oporavila sam se u potpunosti. Ona je, samo naizgled, teška, jer u Srbiji još uvek ne vlada adekvatna svest o glutenu. Ima ga, gotovo, svuda. Osim u pšenici, jer je gluten protein iz pšenice i njoj srodnih žitarica (ječam, raž; dok ovas prirodno ne sadrži gluten, a najčešće je kontaminiran, jer se obrađuje na istim postrojenjima), gluten se ne krije samo u hlebu i testeninama, već i u začinima, bombonama, čokoladama, kozmetici - konstatuje ova uporna mlada žena.

Godine patnje, bolova, mučenja i eksperimentisanja sa raznim lekovima i tretmanima sada su iza Ankice.
- Danas živim punim plućima, sa obiljem energije. Najveći deo dana provodim posvećena poslu, i nemam baš dovoljno vremena za opuštanje. Potpuno sam zdrava osoba, jer konačno imam dijagnozu celijakije. Zvuči kontradiktorno, jer biti zdrav, a imati dijagnozu autoimune bolesti, nije baš svakodnevna pojava.
Posle dve godine na strogom režimu bezglutenske ishrane, preporodila sam se. Uz peruansku maku, koju pijem već punih godinu dana, i moji reproduktivni organi su zdravi.Tek pre godinu dana sam, tražeći rešenje za ciklus, počela da koristim najkvalitetniju, gelatinizovanu peruansku maku - otkriva Ankica i zaključuje: - Sve u telu funkcioniše baš kako treba, jer pravilna ishrana je ključ za zdrav život i snažan duh i telo. Srećna sam, ponosna što sam prebrodila sve prepreke koje je život stavio pred mene, i što sam jednu od velikih ljubavi - alternativnu medicinu, primenila na sebi. Duboko verujem da nije teško biti zdrav, jer zdravlje "raste u bašti i prodaje se na pijaci".
M. Vidojković

Komentari (0)

Ostavite komentar

MAGIČNO BILJE, PRODAVNICE

BEOGRAD:

 • Maksima Gorkog 25 (blizu Kalenić pijace),
  011/245-07-82
  radno vreme
  radnim danima 8h-20h,
  subotom 9h-15h
  nedeljom 9h-14h
LOKACIJE PRODAVNICA

BEOGRAD:

 • Brankova 16,
  011/328-35-07
  radno vreme
  radnim danima 8h-20h
  subotom 9h-15h
 • Zaplanjska 32 (TC Stadion)
  064/643-30-55
  radno vreme
  10h-22h radnim danima
PRATITE NAS

Development: draganmarkovic.net