SVI RIZICI TETOVAŽE I PIRSINGA

09.05.2018 | AKTUELNO | Pregleda: 415 | Autor: | 0

Ko ne pazi može da zakači virus hepatitisa B ili C, a ponekad i virus HIV-a


Pojedine sportske ekipe izgledaju kao slikovnice: na mišićavim telima nalaze se zmajevi, natpisi, mini zoo vrtovi... Ivan Zajcev (na slici), Miroslav Raduljica, Dejvid Bekam, samo su neki od tetoviranih svetski poznatih sportista. I Ivana Španović ima tetovažu... Ako razmišljate da i vi krenete njihovim stopama “ulepšavanja” pročitajte prvo ovaj tekst.

Stručnjaci upozoravaju da se prvo detaljno raspitate o tatu majstoru, kao i o bojama koje koristi. Tetoviranje, naime, nosi mnoge medicinske rizike kojih bi svako ko želi da oslika svoje telo trebalo da bude svestan.

Ponekad na mestima uboda može da nastane krvarenje, pa koža izgleda kao opečena. Reakcije na uneti pigment ispoljavaju se u vidu kontaktne alergije ili, što je retko, na pojavu koprivnjače. Obe ove reakcije nastaju tokom ili nakon izvedene procedure. Osim toga, može da se javi i infekcija preneta putem inficirane krvi, ukoliko se koriste nesterilisani instrumenti.
U kožu se, zapravo, tetovažom unose nerastvoreni pigmenti. Pigment se prvo stavlja na kožu, a zatim se serijom ponavljanih uboda unosi u površinski sloj, dubine od jednog do dva milimetra. Ubodi se najčešće izvode iglom, oštrim predmetima ili pištoljem za tetovažu.

Neki od pigmenata sadrže soli metala koje su za osetljive osobe zapravo alergeni, koji izazivaju kontaktni alergijski dermatitis. Plavu boju, na primer, daje mastilo, indigo i soli kobalta, zelenu soli hroma, dok je za crvenu potrebna so žive, cinaber. Žuta boja se dobija zahvaljujući soli kadmijuma, ljubičastu daje so mangana, belu talk, a braon boju gvožđe. U svakom slučaju, promene koje nastaju usled alergijske preosetljivosti mogu da se jave neposredno nakon tetovaže, a nekada i posle nekoliko godina.
Prvo se javlja crvenilo praćeno svrabom, a zatim se na mestu tetovaže pojavljuju sitni mehurići, koji nakon prskanja ostavljaju krastice. Zbog izraženog svraba javljaju se i ogrebotine, a moguć je i nastanak sekundarne bakterijske infekcije.

Međutim, infekcije su više karakteristične za pirsing nego za tetovažu. Pirsinguju se obično uši, nos, usne, obrazi, jezik, obrve, bradavice, pupak i genitalije, a nakit je obično od čelika, niobijuma, titanijuma ili zlata. Ako je od nikla, kontaktne alergijske reakcije su česte. Vreme zaceljivanja kože nakon pirsinga je od četiri do šest nedelja, a opisano je da proces može da traje i do godinu dana!
Ako se tetovaža ili pirsing ne sprovode u sterilnim uslovima i sa sterilnim instrumentima, može doći do prenošenja najrazličitijih virusa. Na ovaj način najlakše može da se prenese izuzetno otporan virus, uzročnik hepatitisa B ili hepatitisa C. Ponekad može da se dogodi i prenošenje virusa HIV-a.

Na mestu tetovaže može se javiti i maligni melanom, kao i ružni ožiljci keloidi, granulomi i sarkoidni čvorići. Ovim putem mogu da se prenesu i uzročnici sifilisa, tuberkuloze i lepre.
Svako ko želi da uradi tetovažu ili pirsing prvo treba detaljno da se raspita gde je najbezbednije da se to uradi. Ako ne postoje licencirane radnje, osoba sama mora da proveri da li se na mestu za tetoviranje i pirsing koriste kontejneri sa pigmentom za jednokratnu upotrebu, radi smanjivanja rizika za dobijanje infekcije od neke druge osobe. Važno je da zna i da li se za svaki tatu koriste sterilne igle, da li u radnji postoji autoklav ili suvi sterilizator i da li se igle stvarno nakon svake upotrebe sterilišu. Važno je i da se zna da li profesionalci nose zaštitne rukavice tokom rada.

Šta god da je povod za pirsing ili tetoviranje, svako treba da ima na umu da je tretman uklanjanja neprijatan i bolan. U praksi se koristi dermoabrazija, hirurška ekscizija i laserski tretman, ali gotovo uvek, ostajumanji ili veći tragovi.

Foto: Fejsbuk


Komentari (0)

Ostavite komentar

MAGIČNO BILJE, PRODAVNICE

BEOGRAD:

 • Maksima Gorkog 25 (blizu Kalenić pijace),
  011/245-07-82
  radno vreme
  radnim danima 8h-20h,
  subotom 9h-15h

LOKACIJE PRODAVNICA

BEOGRAD:

 • Brankova 16,
  011/328-35-07
  radno vreme
  radnim danima 8h-20h
  subotom 9h-15h
 • Zaplanjska 32 (TC Stadion)
  064/643-30-55
  radno vreme
  10h-22h radnim danima
PRATITE NAS

Development: draganmarkovic.net

Upotreba kolačića (eng. Cookies). Ovaj sajt koristi kolačiće u cilju analize saobraćaja i poboljšanja korisničkog iskustva. Daljim korišćenjem sajta izjavljujete da se slažete sa upotrebom kolačića.
Razumem