U JAGODAMA 20 VRSTA PESTICIDA!

27.04.2018 | AKTUELNO | Pregleda: 1658 | Autor: | 0

Koje voće i povrće sadrži opasne doze pesticida, a koje je najbezbednije za jelo

Stiglo je proleće, a sa njim i rano voće i povrće. Da biste bili sigurni šta jedete i koliko je to zdravo, pogledajte koje voće i povrće ima u sebi ostatke pesticida, u najnovijem izveštaju EWG, potrošačkog vodiča za pesticide u proizvodima, čiju je analizu naručilo Ministarstvo poljoprivrede SAD.
U Srbiji, sudeći po rezultatima kontrole Uprave za zaštite bilja i utvrđenom većem procentu od dozvoljenog prisustva pesticida, građani bi naročito trebalo da obrate pažnju kada jedu jabuke, breskve, mandarine, limun, kao i krastavac i paprike.
Osim jagoda i spanaća, koji se nalaze na samom vrhu, tu je još 10 vrsta voća i povrća sa najvećom koncentracijom pesticida. U ovu grupu spadaju još i nektarine, jabuke, grožđe, breskve, trešnje, kruške, paradajz, celer, krompir i slatka paprika.
Prilikom testiranja utvrđeno je da je kod jednog uzorka jagoda otkriveno čak 20 različitih pesticida, a da su uzorci spanaća imali prosečno 1,8 puta više ostataka pesticida po težini od bilo kog drugog voća ili povrća.
Kod čak 98 odsto testiranih uzoraka jagoda, spanaća, breskvi, nektarina, trešanja i jabuka bilo je utvrđeno prisustvo najmanje jednog pesticida.
S druge strane, ohrabruje što postoji voće i povrće gde je najmanja verovatnoća da ćete pronaći ostatke pesticida. To su: avokado, slatki kukuruz, ananas, kupus, luk, zamrznuti grašak, papaja, špargle, mango, plavi patlidžan, dinje, kivi, karfiol i brokoli.
Testovi su otkrili relativno malo pesticida, kao i njihovu nisku koncentraciju. Interesantno je da su slatki kukuruz i avokado bili najčistiji, a više od 80 odsto ananasa, papaje, špargli, luka i kupusa nisu imali pesticidnih ostataka, navodi se u izveštaju EWG.
Velika pažnja javnosti na sadržaj pesticida u voću i povrću koje se svakodnevno koristi jeste opravdana, s obzirom na to da je utvrđena njihova direktna povezanost uticaja na neplodnost.

Komentari (0)

Ostavite komentar

MAGIČNO BILJE, PRODAVNICE

BEOGRAD:

  • Maksima Gorkog 25 (blizu Kalenić pijace),
    011/245-07-82
    radnim danima: 8h-20h,
    subotom: 9h-15h
LOKACIJE PRODAVNICA

BEOGRAD:

PRATITE NAS

Development: draganmarkovic.net

Upotreba kolačića (eng. Cookies). Ovaj sajt koristi kolačiće u cilju analize saobraćaja i poboljšanja korisničkog iskustva. Daljim korišćenjem sajta izjavljujete da se slažete sa upotrebom kolačića.
Razumem