HIT MEĐU VOĆEM: SIBIRSKI LIMUN

20.04.2018 | AKTUELNO | Pregleda: 2840 | Autor: | 0

Blizak srodnik citrusa odlična je ukrasna biljka, ali i lekovito sredstvo koje narodna medicina primenuje kod zubobolje, prehlade, hemoroida i kožnih oboljenja


Sibirski limun kod nas je još uvek manje poznata, ali svakako zanimljiva biljka. Blizak je srodnik drugih mnogo poznatijih citrusa. Iako biljka (lat. Poncirus trifoliata) potiče iz Kine, Koreje i Japana, naziv sibirski limun rezultat je činjenice da je otporan na izrazito niske temperature (čak do -25 stepeni C) a oblik ploda podseća na limun.

Plodovi ove biljke kiseli su i gorki, ali ipak jestivi i jako zdravi. Često se koristi kao podloga za kalemljenje drugih citrusa, da bi se dobili otporniji hibridi.
Sibirski limun je biljka koja može da poraste kao veći grm ili manje drvo, (4 do 5 metara). Ima trnje, a razlikuje se od ostalih citrusa jer je listopadna.
Cvetovi su beli sa ružičastim prašnicima, nešto manje mirisni nego kod citrusa. Postoji više vrsta - Rubidoux, Frost, Krayder, Rich i English large. Postoji i patuljasta sorta koja raste do 2,5 metra, pod nazivom leteći zmaj (Flying Dragon).

Gajenje i saveti
Odlično podnosi zimu i niske temperature, pa neće stradati čak ni tokom jakih zima. Uzgaja se najčešće zbog plodova, ali i kao ukrasna biljka, živa ograda ili kao podloga za kalemljenje drugih citrusa. Cveta u proleće pre nego što prolista. Posađena biljka će cvetati u drugoj godini, dok će u četvrtoj dati značajan prinos. Orezuje se radi formiranja grma ili krošnje. Biljci je potrebno dosta svetla i blago kiselo zemljište.

Relativno se lako uzgaja, i jako dobro podnosi našu klimu. Može se uzgajati kao pojedinačno ukrasno drvo, ili u redovima kao živau ogradai ili voćnjak koji će imati prinose.
Najbolje je sibirski limun saditi u jesen, a sam će se održati preko zime.

Plodovi biljke
Kako se formiraju, plodovi su prvo zelene boje, a kada sazriju budu žuti. Plodovi su spolja obrasli dlačicama, a veći deo ploda iznutra zauzimaju semenke.
Po ukusu, možemo plod opisati kao jako kiseo i gorak. Zbog toga se retko konzumira svež plod, ali se od plodova prave poslastice (pekmezi), i razni zdravi napici. Sušen i mleven u prah ploda koristi kao začin.

Plod biljke koristi se u ishrani, ali retko svež jer je suviše gorkog i kiselog ukusa.
Ipak od plodova se prave sokovi, likeri ili marmelade. Pogodan je i za industrijsku preradu, pa se često suši, melje i koristi kao začin u raznim jelima.

Lekovita svojstva
Sibirski limun bogat je vitaminom C – ima ga mnogostruko više od običnog limuna. U narodnoj medicini plodovi se koriste kao lek za alergije. Dobar je za mršavljenje i topljenje masnih naslaga, lečenje i zaštitu želuca, a deluju i antivirusno i antialergijski.

U narodnoj medicini koristi se i za lečenje mnogih bolesti: tifusa, zubobolje, hemoroida, konjuktivitisa, prehlada i kožnih oboljenja. Zbog izuzetno visokih količina vitamina C, plod ove biljke smatra se jako dobrim antioksidansom. Osim vitamina C, u plodu sibirskog limuna nalazimo znatne količine vitamina P, koji je inače redak u prirodi.

Sibirski limun sprečava nastanak tromba u krvi. Vitamin C i bioflavonoidi imaju značajnu ulogu u regulisanuu metabolizma. Zajedničko delovanje vitamina C i bioflavonoida iz ovog ploda uklanjaju „valunge“ kod većine žena u menopauzi.

Istočnjačka medicina često koristi ga koristi:
- trnje u lečenju zubobolje
- kora stabla se koristi kod prehlade
- sama voćka, oljuštena i bez semenki povoljno deluje kod problema sa nadimanjem, dispepsijom, opstipacijom, alergijskim gušenjem i prolapsom materice i rektuma
- ekstrakti nezrele voćke dobro deluju protiv alergijskih reakcija

Naučnici su nedavno otkrili da ekstrakti sibirskog limuna mogu da uspore ili u potpunosti zaustave napredovanje rasta kancerogenih ćelija raka debelog creva.

Komentari (0)

Ostavite komentar

MAGIČNO BILJE, PRODAVNICE

BEOGRAD:

 • Maksima Gorkog 25 (blizu Kalenić pijace),
  011/245-07-82
  radnim danima: 8h-20h,
  subotom: 9h-15h
LOKACIJE PRODAVNICA

BEOGRAD:

 • Brankova 16,
  011/328-35-07
  radnim danima: 8h-20h
  subotom: 9h-15h
 • Zaplanjska 32 (TC Stadion)
  064/643-30-55
  ponedeljak-petak: 10h-20h
  subotom i nedeljom: 10h-20h
PRATITE NAS

Development: draganmarkovic.net

Upotreba kolačića (eng. Cookies). Ovaj sajt koristi kolačiće u cilju analize saobraćaja i poboljšanja korisničkog iskustva. Daljim korišćenjem sajta izjavljujete da se slažete sa upotrebom kolačića.
Razumem