NAŠ RAJSKI ŽIVOT NA SELU

17.04.2018 | AKTUELNO | Pregleda: 1155 | Autor: | 0

Milica i Veljko su prodali stan na Vračaru i pobegli u prirodu


Madi par, Milica i Veljko Marjanović, prodali su stan na Vračaru i sa svoje četvoro dece preselili se u šumadijsko selo Vojkovci, pod Rudnikom. Registrovali su poljoprivredno gazdinstvo i planiraju u potpunosti da se posvete poljoprivredi i stočarstvu. Evo kako su postali bivši Beograđani i kako sada žive dobro hraneći upravo Beograđane.
Milica je peta generacija Beograđana sa Vračara. Radila je pedikir u kozmetičkom salonu. Na selu je prvi put u životu založila smederevac, a sada se bavi proizvodnjom organske zimnice. Prodaje je bivšim komšijama, Beograđanima.
- Potragu za životom van Beograda počeli smo još 2013. godine, sa svega pedeset evra u džepu. Najpre smo tragali za vikendicom. Obilazili smo nekoliko krajeva Srbije i igrom slučaja našli plac i staru kuću ovde u Vojkovcima, na pola puta između Topole i Gornjeg Milanovca. Onda smo prodali stan na Vračaru i sazidali svoju kuću - kaže uz osmeh Milica, koja polako razvija posao sa zimnicom.
Pre godinu i po dana i zvanično su promenili adresu. Veljko se još bavi građevinom i često je na terenu i ta vrsta sigurnosti im je potrebna, zbog dece. Ali, nadaju se da će se uskoro i to promeniti.
Porodica ima četiri i po hektara zemlje, sa voćnjacima i šumom. Registrovali su poljoprivredno gazdinstvo na Miličino ime, a najstariji sin je pošao u lokalnu školu. Tako je počeo njihov seoski život.

Milica Marjanovic skuplja koprivu

Milica i Veljko imaju četvoro dece, desetogodišnjeg Savu, šestogodišnje blizance Dunju i Relju i najmlađeg Đorđa. Marjanovići su oduvek znali da žele veliku porodicu. Njihova deca lagano se privikavaju na seoski život.
I Milica se privikava - kako da se ne zaglavi na makadamskom putu do kuće kada napada sneg ispod Rudnika.
- Nama baš prija život na selu. Ni za šta sada ne bih menjala pogled sa moje terase. Kad moram nekim poslom do Beograda i kada se vratim kući, sve mi titra pred očima od gužve i buke - kaže Milica.
Reč je o mladoj ženi koja do preseljenja nikada nije provodila vreme na selu. Takođe, nikada nije založila smederevac, spremala zimnicu ili imala crno ispod noktiju.
Ali, od kada pravi zimnicu, stvari su se promenile. Prošlog leta i jeseni na smederevcu je pekla paprike, spremala ajvar, kuvala džemove i slatka, pasterizovala krastavčiće. Nije joj žao odlaska iz Beograda, jedini joj je problem bio pomenuti smederevac.

- Šale se na moj račun da pedikir konačno ima nešto crno ispod nokta. Ali prebolela sam te početne korake i ove godine imam dosta zimnice, koju plasiram uglavnom u Beogradu, tamo, odakle sam i potekla. Za sada sam zadovoljna prodajom - objašnjava Milica i nastavlja:
- Na zemlji koju smo kupili zatekli smo mnogo vrsta voća, i to autohtonih sorti. Uradili smo analizu zemljišta i sada sa stručnjacima iz poljoprivredne službe pravimo plan kako da poboljšamo naše zasade. Planovi su nam ozbiljni. Uskoro ćemo kupiti i ovce, a predstoji nam i posao da raskrčimo veći deo strmog zemljišta koji vodi sve do potoka.
Ona pravi ajvar od neprskanih paprika, ali i delikatese poput džema od šargarepe sa đumbirom, soka od drenjina, džema od paradajza sa ljutim papričicama, a isprobava i tikvice sa kurkumom. Eksperimentiše i kombinuje egzotične ukuse sa zdravim voćem i povrćem sa Rudnika.

Kako ranije nije pravila zimnicu, jedan od najboljih prijatelja Milici je Veliki narodni kuvar.
A kada ne kuva, u njihovoj kući jede se sir i kajmak od lokalnih proizvođača, gibanica se pravi od domaćih jaja, a na stolu je povrće i voće iz bašte, hrana kakvu je oduvek želela za svoju decu.

Veljko Marjanovic

Komentari (0)

Ostavite komentar

MAGIČNO BILJE, PRODAVNICE

BEOGRAD:

  • Maksima Gorkog 25 (blizu Kalenić pijace),
    011/245-07-82
    radnim danima: 8h-20h,
    subotom: 9h-15h
LOKACIJE PRODAVNICA

BEOGRAD:

PRATITE NAS

Development: draganmarkovic.net

Upotreba kolačića (eng. Cookies). Ovaj sajt koristi kolačiće u cilju analize saobraćaja i poboljšanja korisničkog iskustva. Daljim korišćenjem sajta izjavljujete da se slažete sa upotrebom kolačića.
Razumem