BILJNE AMAJLIJE

AKTUELNO | Pregleda: 331 | Autor:

Za ljubav, zdravlje i blagostanje


Nebitno je da li verujete u legende i narodna predanja, koja se vekovima prenose sa kolena na koleno, sam odlazak u prirodu oplemenjuje organizam i podiže imunitet. Dovoljno je da sa grupom probranih prijatelja krenete do prve planine ili livade i da uživate u prelepom mirisu biljaka koje vas okružuju.
Ako usput primetite neku od ovih biljaka ne bi bilo loše da znate koje „moći“ imaju.

Pazarče
Prelepa biljka ,koja ima tanke grančice, a na njima u nizu su poređanjani žuti cvetovi nalik na klasje pšenice. Po legendi biljku su uvek sa sobom nosili Jevreji, poznati kao uspešni trgovci. Možete da je nosite u novčaniku kao grančicu ili venčić.

Pucavac
Biljka pucavac, sunčeva trava ,pušina, trava od uroka. Raste na livadama i pašnjacima. Bere se od aprila do kraja avgusta. Koristi se mlado lišće, pupoljci i cvetovi. Listovi mogu da se upotrebe za salatu, variva ili čorbe, prilog uz riblje specijalitete. Biljka raste u visinu, pri čemu na vrhu obrazuje pupoljke sa mehurasto naduvenom čašicom. Ako čašicu stisnete pri vrhu i udarite po nadlanici, ona pukne. Otuda ime pucavac .Po narodnom verovanju, biljna amajlija, čuva od uroka. Nosi se sa sobom ili upliće u venčić .

Detelina sa četiri lista
Prelepa, maslinasto zelene boje, skrivena među svojim trolisnim drugaricama. Nosi se sa sobom kao amajlija. Po legendi pomaže u ostvarenju želja.

Zemaljski ključevi
Po legendi biljna amajlija koja otvara sva vrata. Nosi se u crvenoj platnenoj vrećici.

Seme belog luka
Biljni supstrat, trava za dug život i večnu mladost. Po legendi vile koriste ovaj eliksir da bi dugo bile mlade.


Komentari