KAKO DA POBEDITE ZAVISNOST OD HRANE

AKTUELNO | Pregleda: 356 | Autor:

Zašto tokom noći ustajemo kako bismo pojeli kockicu čokolade, ali se nikada ne budimo zbog šargarepe?


Reakcija u mozgu koju izazivaju neke namirnice gotovo je identična reakciji zavisnika od kokainu ili heroina.
U istraživanju, čiji su rezultati objavljeni u časopisu Molecular Psychiatry, francuski naučnici tvrde da mozak zapravo ne razlikuje čokoladnu tortu i kokain. Naime, trigliceridi, masnoće koje unosimo hranom, deluju poput teških droga na mozak koji ne razlikuje te dve supstance, jer one direktno utiču na isti deo mozga - deo povezan s tumačenjem zadovoljstva i nagrade.

- Zašto tokom noći ustajemo kako bismo pojeli kockicu čokolade, ali se nikada ne budimo zbog šargarepe? Hrana je biološka potreba, ali obroke najčešće doživljavamo kao zadovoljstvo, a upravo nas taj osećaj tera da posežemo za hranom koja nije najzdravija, objašnjavaju francuski naučnici.
Ova patologija je, takođe, rezultat hemijskog procesa u mozgu. Šećer i masnoće izvor su energije za organizam, ali je mozgu za funkcioniranje, potrebna samo glukoza.
Kako da pobedite zavisnost od hrane? Sledite ova pravila.

1. Pet sastojaka
Ako na nalepnici na kojoj je naveden sastav hrane ima više od pet sastojaka, jednostavno to nemojte više kupovati. Ili nastojte da takve proizvode ubuduće kupujete što ređe.

2. Jedite u bojama
Studija Univerziteta Kornel iz prošle godine pokazala je da ljudi vole kombinaciju tri prehrambena artikla i tri različite boje na tanjiru. Umesto da uzmete u ruku vrećicu bombona, kombinujte malo oraha, voća sečenog na kriške i nekoliko kockica tamne čokolade.

3. Prekinite rutinu
Potrebna su barem dva meseca da čovek usvoji novu naviku. Dakle, ako uvek oko 15 sati odete do automata koji vam izbaci čips ili čokoladu, odlučite da malo prošetate baš u tom trenutku. Pet minuta moglo bi biti dovoljno da zaboravite na žudnju za time.

4. Napravite zdrave grickalice
Jedan od najjednostavnijih slatkiša je voćna salata. Počastite se kivijem, pomorandžom, ananasom, jabukama koje će sigurno sprečiti da vas uhvati apstinentska kriza zbog nedostatka šećera.

5. Zdravu hranu držite bliže oku
Čuvajte zdravu hranu koju želite da više jedete u prednjem i središnjem delu frižidera. Na taj ćete način sprečiti da posegnete za nečim nezdravim, jer će vam boje zdravih namirnica na prvi pogled privući pažnju.

6. Izbacite „okidače“
Možda obožavate čokoladu, ili ste ludi za slanim perecima. Polovina bitke je da ih identifikujete, druga polovina je da ih spakujete i izbacite iz kuće.

7. Naučite što vam je u tanjiru
Jedan od najboljih načina da prekinete s prerađenom hranom je da proučite što zapravo jedete. Smrznuta pileća prsa prepuna su biljnog ulja. Prerađene kobasice pune su konzervansa. Mnogim jogurtima dodaju vitamin D3, proizveden od ovčije masti, a "prirodna aroma" pečenja u junk food lancima dobija se od mleka i piletine u prahu.

8. Žvaćite i više nego što treba
Adam Melonas, poznati kuvar kaže: "ako počnete da žvaćete više, ješćete manje." Sledeći put kad ste negde na večeri ili ste sami napravili obrok, žvaćite što sporije probajte da stalno budete svesni ukusa. Zagrizite ponovo tek kad osetite sve ukuse jednog zalogaja.Komentari