ŠEĆER: KOLIKO JE STVARNO DOSTA

13.04.2018 | AKTUELNO | Pregleda: 426 | Autor: | 0

Većina roditelja ne zna nutritivnu vrednost ni količinu šećera sadržanu u pojedinim obrocima kojenude svojoj deciČaša soka od pomorandže i zobena štanglica na prvi pogled čine se kao zdrav jutarnji obrok za decu. Ipak, naučnici sa Instituta Maks Plank upozoravaju da oboje može biti prepuno šećera, a toga roditelji najčešće nisu svesni.

Svetska zdravstvena organizacija preporučuje da unos šećera na dnevnoj bazi bude manji od 10 posto ukupnoga dnevnog energetskog unosa kada je reč o deci, ali i o odraslima.

Rezultati kompjuterizovanog testa sprovedenog na Institutu Plank i na Univerzitetu Majnhajm pokazali su da 74 posto od 305 roditelja nije znalo vrednost šećera, izraženu u kockicama, koju je sadržala hrana koju su doneli na procenu. Radilo se većinom o energetskim pločicama i štapićima musija, soku od pomorandže kupeljnom u prodavnici i koka-koli, pici, jogurtu i kečapu.

Procene roditelja bile su posebno loše kad se radilo o voćnim jogurtima. Oko 92 posto ispitanika loše je procenilo količinu šećera u voćnom jogurtu, a radilo se o prosečno čak sedam kockica šećera po čašici. Oko 84 posto ispitanih roditelja loše je procenilo i količinu šećera u soku od pomorandže, posebno onom kupljenom u prodavnici.

Nemački naučnici kažu da bi posebnu pažnju trebalo posvetiti jogurtima na kojima stoji oznaka "light". Njih smatramo zdravijim, a to često nije tačno. Naime, brojni "light" proizvodi imaju smanjen udeo kalorija, ali često i veće količine dodatog šećera. Takav je slučaj s voćnim "light" jogurtima.

Voćni jogurt može da sadrži i do 17 grama šećera, a za poređenje, jedna porcija sladoleda sadrži 20 grama. Zato detetu za doručak ponudite grčki jogurt sa smanjenim udelom masnoća, čiji će ga proteini duže držati sitim.

Sveže, toplo pecivo od belog brašna, upozoravaju nemački naučnici, najčešće je jednako kao nekoliko kriški beloga hleba, što znači jako puno ugljenih hidrata. Bolje je odabrati peciva od celovitih žitarica s malo maslaca od kikirikija. Ona sadrže proteine i zdrave masnoće i dete će dugo držati sitim i punim energije.

Zamku predstavljaju prerađene pahuljice i one sa smanjenim udelom vlakana. Njih je najbolje zameniti "običnim" zobenim pahuljicama.


Tagovi:

Komentari (0)

Ostavite komentar

MAGIČNO BILJE, PRODAVNICE

BEOGRAD:

 • Maksima Gorkog 25 (blizu Kalenić pijace),
  011/245-07-82
  radnim danima: 8h-20h,
  subotom: 9h-15h
LOKACIJE PRODAVNICA

BEOGRAD:

 • Brankova 16,
  011/328-35-07
  radnim danima: 8h-20h
  subotom: 9h-15h
 • Zaplanjska 32 (TC Stadion)
  064/643-30-55
  ponedeljak-petak: 9h-20h
  subotom i nedeljom: 9h-20h
PRATITE NAS

Development: draganmarkovic.net

Upotreba kolačića (eng. Cookies). Ovaj sajt koristi kolačiće u cilju analize saobraćaja i poboljšanja korisničkog iskustva. Daljim korišćenjem sajta izjavljujete da se slažete sa upotrebom kolačića.
Razumem