ZAŠTO ANTISEPTICI PEKU KAD IH NANESEMO NA OTVORENU RANU?

13.04.2018 | AKTUELNO | Pregleda: 493 | Autor: | 0

Uzrok se krije u vodonik peroksidu i etanolu, sastavnim elementima sredstava za dezinfekciju

Svima je poznato peckanje nakon što smo se, na primer posekli, a ranu dezinfikovali antiseptikom.
Za to su odgovorni etanol i vodonik peroksid koji se nalaze u antisepticima. Oba jedinjenja izazivaju osećaj pečenja. Etanol aktivira receptor VR1 koji je odgovoran za peckanje kad je izložen toploti i nekim jednjenjima kao što je, na primer, kapsaicin iz čili papričica. Receptor VR1 aktivira se na temperaturama višim od 42˚C i uglavnom se sam od sebe nikad ne aktivira osim ako se zaista ne opečemo.
Kada etanol dođe u dodir s receptorom VR1, temperatura koju je potrebno postići za peckanje se smanjuje na onu ispod telesne temperature, pa osećamo da smo se opekli, iako zapravo nismo.

Osećanje peckanja koje se javlja kad popijemo neko žestoko piće, takođe je povezano sa srodnim receptorom TRPV koji se nalazi svuda u našem telu.
Etanol aktivira isti receptor u jednjaku, a rezultat je privremno peckanje. Iako se etanol nalazi i u pivu ili vinu, njegova koncentracija nije dovoljna da bi se receptor aktivirao.

Vodonik peroksid aktivira drugi receptor, TRPA1. Iako je on naučnicima manje poznat, izgleda da funkcioniše na jednak način kao i VR1. Na sreću, osećaj pečenja koji izazivaju etanol i vodonik peroksid je prolazan i nije nimalo štetan za tkivo.Komentari (0)

Ostavite komentar

MAGIČNO BILJE, PRODAVNICE

BEOGRAD:

  • Maksima Gorkog 25 (blizu Kalenić pijace),
    011/245-07-82
    radnim danima: 8h-20h,
    subotom: 9h-15h
LOKACIJE PRODAVNICA

BEOGRAD:

PRATITE NAS

Development: draganmarkovic.net

Upotreba kolačića (eng. Cookies). Ovaj sajt koristi kolačiće u cilju analize saobraćaja i poboljšanja korisničkog iskustva. Daljim korišćenjem sajta izjavljujete da se slažete sa upotrebom kolačića.
Razumem