8 REŠENJA ZA PROLEĆNE PREHLADE

13.04.2018 | AKTUELNO | Pregleda: 467 | Autor: | 0

Pomozite sebi, tuširajte se vrelom vodom, pijte dovoljno tečnosti, isperite sinuse, inahlirajte se kamilicom...


Začepljen nos i neprohodni sinusi vrlo su neprijatni, a mnogi ljudi greše jer veruju da je to posledica isključivo sakupljanja previše sluzi. Pravi uzrok problema ponekad je upala sinusa do koje dolazi zbog prehlade, gripa, alergije ili infekcije.

Uz ovih osam trikova disaćete ponovo bez zastoja i nerviranja:

1. Koristite ovlaživač vazduha
Disanje u vlažnom ublažava iritacije tkiva i olakšava izbacivanje sluzi jer je omekšava. Ovlaživač vazduha pretvara vodu u vlagu koja se širi prostorijom i disanjem prolazi kroz nos i sinuse.

2. Istuširajte se vrućom vodom
Slično kao i ovlaživač vazduha, tuširanje vrućom vodom pomaže. Tokom tuširanja stvara se para koja disanjem ulazi u nos, omekšava naslage koje je potom lakše izbaciti. Takođe para će smanjiti upalu u sinusima. Umesto tuširanja, poslužiće i pranje sudova iznad sudopera pune vruće vode. Bitno je da udišete paru.

3. Pijte dovoljno tečnosti
Najidealnija je voda, ali dobar je i čaj, supa, razni sokovi itd. Važno je da telo dobija dovoljno tečnosti jer to pomaže smanjenju taloženje sluzi čime se i pritisak u sinusima smanjuje, a to smanjuje upale.

4. Koristite fiziološki rastvor
U obliku spreja, fiziološki rastvor povećava vlažnost u nosu i sinusima, čime pomaže u izbacivanju naslaga. Ipak, stručnjaci savetuju da se pre korišćenja konsultujete s lekarom, posebno ako uzimate lekove.

5. Ispirite sinuse
Ispirenje se sprovodi posebnom plastičnom posudom pomoću koje se u nozdrve i sinuse uliva tečnost. Postupak se sprovodi prvo kroz jednu nozdrvu, a potom kroz drugu.

6. Tople obloge
Peškir namočite u toplu vodu, iscedite i stavite na lice. Toplota će pomoći da otvorite kanale u nosu i sinusima koji izazivaju pritisak i bolove. Ponavljajte koliko je potrebno. Takođe, ako kuvate čaj od kamilice, tople kesice stavite na lice, u predelu sinusa i držite dok se ne ohlade.

7. Pokušajte s refleksologijom

Određene tačke na dlanovima, stopalima i ušima zadužene su za određen deo tela, a njihova stimulacija vraća ravnotežu. Kod upale sinusa može pomoći masiranje vrhova palca na rukama vršcima ostalih prstiju.

8. Inhalirajte se čajem od kamilice
U vruću vodu stavite kamilicu pa nagnite se nad posudu, prekrijte glavu peškirom i udišite paru kroz nos, a izdišite kroz usta. Pomoći će i ako na radijator u spavaćoj sobi stavite posudu s vrućom vodom u kojoj je kamilica. Toplota radijatora ubzraće isparavanje i udisaćete lekovitu paru dok spavate. Kamilica deluje protiv upala i odlična je kod upale sinusa.


Komentari (0)

Ostavite komentar

MAGIČNO BILJE, PRODAVNICE

BEOGRAD:

 • Maksima Gorkog 25 (blizu Kalenić pijace),
  011/245-07-82
  radnim danima: 8h-20h,
  subotom: 9h-15h
LOKACIJE PRODAVNICA

BEOGRAD:

 • Brankova 16,
  011/328-35-07
  radnim danima: 8h-20h
  subotom: 9h-15h
 • Zaplanjska 32 (TC Stadion)
  064/643-30-55
  ponedeljak-petak: 9h-20h
  subotom i nedeljom: 9h-20h
PRATITE NAS

Development: draganmarkovic.net

Upotreba kolačića (eng. Cookies). Ovaj sajt koristi kolačiće u cilju analize saobraćaja i poboljšanja korisničkog iskustva. Daljim korišćenjem sajta izjavljujete da se slažete sa upotrebom kolačića.
Razumem