DA LI JE DOBRO UVEČE JESTI HLEB I TESTENINE?

12.04.2018 | AKTUELNO | Pregleda: 1040 | Autor: | 0

Noćno uživanje u ugljenim hidratima podstiče telo da koristi masti kao gorivo


Istraživači sa Kembridža i britanskog Instituta za ishranu tvrde da večera stimuliše bolju apsorpciju ugljenih hidrata u mišićima. Naučnici su uporni u tvrdnji da kasno noćno uživanje u ugljenim hidratima pre spavanja podstiče telo da koristi masti kao gorivo, što dovodi do mršavljenja. Nutricionisti, ipak, tvrde drugačije.

Dvoje australijskih nutricionista, Li Holms i Kejt Sejv, mišljenja su da ipak ne treba da posegnemo za dodatnom činijom grickalica.
- To možda važi za neke ljude, ali po mom mišljenju, mnogi bolje da ne jedete kasno noću. Ako ja odem u krevet sa stomakom punim ugljenih hidrata, osećam da mučim telo kome je teško to da svari - rekla je Li.
Ona kaže da je kasna večera strategija koju izdržljivi sportisti i ljudi visokih performansi mogu da koriste u kratkom roku, ali ne i dugoročno.

- Jesti složene ugljene hidrate i drugu hranu koja mora dugo da se vari pre spavanja, može vašem telu oduzeti vreme potrebno za odmor, tako da to lično ne preporučujem, dodaje Li.
Da bi se uravnotežili hormoni, ona preporučuje noćno uzdržavanje od jela 16 sati - pojedite večeru u 18h i čekajte doručak u 10 sati narednog dana.
Odmaranje od jela je važno, jer tako možete podmladiti hormone i ćelije u telu.
- Neke od studija koje govore u prilog kasnom obroku bogatom ugljenim hidratima, odnose se na mlade aktivne muškarce koji nemaju problem sa težinom. Takva dijeta je za profesionalne sportiste koji nemaju vremena da jedu pre jutarnjeg treninga. Na prosečnog čoveka ovako nešto može negativno da utiče na sposobnost da izgubi na težini, kao i da poveća nivo insulina, koji je hormon odgovoran zaskladištenje masti, zaključila je Kejt Sejv.


Komentari (0)

Ostavite komentar

MAGIČNO BILJE, PRODAVNICE

BEOGRAD:

  • Maksima Gorkog 25 (blizu Kalenić pijace),
    011/245-07-82
    radnim danima: 8h-20h,
    subotom: 9h-15h
LOKACIJE PRODAVNICA

BEOGRAD:

PRATITE NAS

Development: draganmarkovic.net

Upotreba kolačića (eng. Cookies). Ovaj sajt koristi kolačiće u cilju analize saobraćaja i poboljšanja korisničkog iskustva. Daljim korišćenjem sajta izjavljujete da se slažete sa upotrebom kolačića.
Razumem