KONZERVIRANA TUNJEVINA SADRŽI 100 PUTA VIŠE CINKA NEGO ŠTO JE BEZBEDNO

11.04.2018 | AKTUELNO | Pregleda: 1996 | Autor: | 0

Cinke se koristi u konzervama zbog antibakterijsog dejstva - kako bi hrana duže trajala


Novo istraživanje pokazalo je da cink iz konzerve ulazi u hranu, a potom "zaglavi" u probavnom sistemu ljudi i izaziva probleme s varenjem.
Previsoke količine cinka čine creva "propustljivim" pa otrovi lakše ulaze u krvni sistem.
-Povećanje intestinalne propustljivosti nije dobro, jer to znači da jedinjenja koja ne bi trebalo da dospeju u krvotok ipak do njega stižu. Ovo zdravstveno stanje zove se ’sindrom propuštanja creva’ koji medicinski nije prepoznat, ali izaziva poremećaje kao što je, na primer, multipla skleroza. Razlog je oštećenje imunog sistema zbog materija koje se apsorbuju u krvi kroz porozna creva - rekla je vođa studije Grečen Mahler sa Univerziteta Bingamton.

Povećano unošenje cinka izaziva napade, temperaturu, povraćanje i gubljenje svesti.

Istraživači su analizirali konzerve kukuruza, tunjevine, špargle i piletine. Utvrđeno je da najveće količine cinka sadrži konzerva tunjevine. Cinka najviše ima u sredini konzerve i tečnosti i to 100 puta više nego što je bezbedno. Na drugom mestu je piletina, a potom špargle.

Utvrđeno je i da velike količine cinka u organizmu izazivaju pad nivoa gvožđa i glukoze za tri četvrtine. Dugoročno izlaganje može imati ozbiljne posledice na zdravlje.

Studija je objavljena u žurnalu "Food and Function".

Komentari (0)

Ostavite komentar

MAGIČNO BILJE, PRODAVNICE

BEOGRAD:

  • Maksima Gorkog 25 (blizu Kalenić pijace),
    011/245-07-82
    radnim danima: 8h-20h,
    subotom: 9h-15h
LOKACIJE PRODAVNICA

BEOGRAD:

PRATITE NAS

Development: draganmarkovic.net

Upotreba kolačića (eng. Cookies). Ovaj sajt koristi kolačiće u cilju analize saobraćaja i poboljšanja korisničkog iskustva. Daljim korišćenjem sajta izjavljujete da se slažete sa upotrebom kolačića.
Razumem