SPREČITE NAPADE ČAK 95% ALERGENA

11.04.2018 | AKTUELNO | Pregleda: 621 | Autor: | 0

Pravila uspešne borbe protiv alergije: ujutro zatvorite prozore, veš sušite u stanu, kosu perite uveče, očistite frižider, proverite kalendar cvetanja...


Ako vas muče alergije najsigurnija prevencija je da na vreme zatvorite vrata i prozore, pogotovo ako je stan okrenut prema parku. Tako ćete sprečiti da alergeni ulaze u kuću i smanjićete mogućnost napada alergije. Držite zatvorene prozore i vrata i tokom dana, a od 10 do 18 sati ne sušite veš na terasi jer je tada koncentracija polena najveća. Stan provetravajte tokom noći i posle kiše.

Rešenje može da bude i klimatizacija prostora - ukloniće čak 90 do 95 posto čestica iz vazduha.

Kad se vratite kući nakon izlaska, skinite svu odeću i obuću. Odeću je najbolje oprati barem na laganom programu pranja hladnom vodom, obuću ostavite pred ulazom ili je obrišite vlažnom krpom. Istuširajte se i promenite odeću.
Tokom perioda godine kada je koncentracija polena biljke koja vam smeta najveći, dobro je da uveče operete kosu kako biste uklonili alergene pre spavanja.
Ako izlazite u vreme kada je koncentracija polena izrazito visoka, ili u vreme košenja i skupljanja suve trave, razmislite o tome da nosite masku koju medicinsko osoblje nosi u bolnici. Ona će blokirati do 95 posto sitnih čestica. Masku nosite i kod usisavanja i čišćenja stana ako ste alergični na prašinu.
Umesto kupovnih kapi za nos koristite fiziološki rastvor.

Pomoć iz prirode
Mast na bazi čička ublažava nadraženost nosne šupljine - deluje kao antihistaminik.

Ishrana
Topli čajevi i supe mogu biti posebno umirujući, jer dodaju i efekat pare. U vreme kada vam je nos jako udisanje pare olakšaće disanje. Ili napunite posudu vrućom vodom, dodajte 2-3 kapi eteričnog ulja, najbolje nane ili eukaliptusa, nagnite se nad posudom i pokrijte glavu peškirom.

Alternativna inhalacija
Zatvorite se u kabinu za tuširanje, dok teće vruća voda iz tuša. Ponovite to nekoliko puta dnevno, kako biste ublažili simptome.

Čišćenje stana
Održavanje stana čistim jedan je od najboljih načina da izbegnete alergene. Nemojte čistiti s teškim hemikalijama, jer one mogu pogoršati simptome alergije. Koristite proizvode koje i inače koristite u domaćinstvu: sirće, so i sodu bikarbonu. Nabavite usisavač s HEPA filterom koji skuplja alergene.

Klonite se cigareta i aerosola
Dim cigareta može pogoršati simptome alergije i dovesti do teškoća s disanjem, svraba, začepljenog nosa i suznih očiju.

Testirajte se na alergene
Da biste izbegli okidače alergijske reakcije morate znati na šta ste alergični. Postoji više tehnika testiranja, a testiranje se može sprovesti u gotovo svim bolnicama ili u privatnim laboratorijima.

Pažljivo zalivajte sobne biljke
Preterano zalivanje sobnih biljaka može doprineti razvoju plesni.

Očistite frižider
Frižider je magnet za prljavštinu, pa i plesan, koja će se razviti na ostacima hrane. Operite police povremeno vodom u koju ste dodali so ili sirće. Očistite i pod ispod frižidera, gde se mogu zavući komadići hrane koja s vremenom buđa, a spore lete u vazduh svaki put kada se pokrene kompresor frižidera.

Operite ležajeve parom
Očistite paročistačem krevete. Zamenite prekrivače od osetljive tkanine onima koji se peru u mašini, na višoj temperaturi i perite ih jednom mesečno.

Održavajte kupatilo
Barem jednom mesečno dobro operite zavesu nad tuš kadom i zamenite je svakih nekoliko meseci. Da biste zaustavili rast plesni u kupatilu, držite odvlaživač vazduha, ili otvorite prozor ili vrata svaki put kada izađete iz kupatila. Druga mogućnost je mali prenosni ventilator.

Zamrznite plišane igračke
Plišane igračke pune su grinja. Povremeno ih stavite u kesu za zamrzavanje i držite u zamrzivaču 3 do 5 sati. Hladnoća će ubiti grinje.

Sušenje veša
Kad god možete, sušite rublje na vazduhu, ali izbegavajte vreme visoke koncentracije alergena, između 10 i 18 sati.

Stara odeća
Redovno izbacite ili poklonite odeću koju niste koristili poslednjih godinu dana. Cipele čuvajte u posebnim kutijama, a odeću u vakuum kesama.

Odlazak u prirodu
Za odlazak u prirodu birajte dan nakon kiše, jer je tada koncentracije polena u vazduhu najniža. Pri povratku kući presvucite se, operite ruke, istuširajte se i operite kosu.


Komentari (0)

Ostavite komentar

MAGIČNO BILJE, PRODAVNICE

BEOGRAD:

  • Maksima Gorkog 25 (blizu Kalenić pijace),
    011/245-07-82
    radno vreme
    radnim danima 10h-14h,
    subotom 8h-11h

LOKACIJE PRODAVNICA

BEOGRAD:

PRATITE NAS

Development: draganmarkovic.net

Upotreba kolačića (eng. Cookies). Ovaj sajt koristi kolačiće u cilju analize saobraćaja i poboljšanja korisničkog iskustva. Daljim korišćenjem sajta izjavljujete da se slažete sa upotrebom kolačića.
Razumem