5 SITUACIJA U KOJIMA ANTIBEBI PILULE NEĆE DELOVATI

09.04.2018 | AKTUELNO | Pregleda: 482 | Autor: | 0

Ako se uzimaju pravilno, kontraceptivne ili antibebi pilule imaju 99,7-postotnu efikasnost

I pored velike efikasnosti antibebi pilule ponekad ne deluju. Donosimo pet najčešćih razloga zbog kojih kontraceptivne pilule neće delovati


1. Imate upalu creva ili neku drugu bolest digestivnog trakta
Crevne bolesti poput Kronove bolesti ili upale creva onemogućavaju telu da pravilno apsorbuje bilo kakve oralne medikamente, uključujući i antibebi pilule.
Bilo koje stanje koje utiče na sposobnost tela da apsorbuje hormone ili koje povećava brzinu kojom se hormoni metabolišu, može smanjiti efikasnost kontracepcijskih pilula. Hronični proliv takođe može da ometa apsorpciju. Ako imate proliv ili povraćate dva ili više dana, morate da se ponašate kao da ste zaboravili da popiju pilulu.Zbog toga se ženama sa hroničnim crevnim problemima preporučuje korišćenje nekog drugog oblika kontracepcije.

2. Uzimate određene lekove protiv migrene ili epilepsije
Određene vrste lekova koji se uzimaju u slučaju epilepsije umnožavaju enzime jetre, što znači da se ubrzava proces razgradnje hormona u jetri.
To važi za svaki oblik hormonske kontracepcije, bez obzira na način primene. Neki lekovi za epilepsiju mogu da se uzimaju i u slučaju migrene, pa pre nego što ih počnu uzimati, žene bi trebalo da napomenu svom lekaru kakvu kontracepciju koriste.

3. Ne uzimate pilule progesterona tačno u isto vreme svaki dan
Vremenske oscilacije od 3 do 4 sata neće biti problem kod uzimanja kombinovane hormonske kontracepcije – pilule sa estragenom i gestagenom, iako se svakako preporučuje da se uzimaju što redovnije.
Ali ako pijete pilule koje sadrže samo gestagen - ’mini pilula’, potrebno je biti pažljiviji sa tačnim rasporedom uzimanja. Ove pilule obično uzimaju žene koje doje ili kada žena iz bilo kog razloga ne može da uzima estrogen.

4. Pijete određene antibiotike
Većina uobičajenih antibiotika, poput onih za infekciju gornjih disajnih puteva, urinarnu infekciju ili nakon vađenja zuba, ne utiče na kontracepciju. Ali neki ređe korišćeni antibiotici mogu da utiču na njenu delotvornost.
U svakom slučaju, ako vam je dijagnostikovana neka teža bolest ili se predviđa dugotrajnija terapija, svakako napomenite lekaru da uzimate hormonsku kontracepciju, a on odlučiti da li smete sa tim i da nastavite.

5. Uzimate kantarion

Kantarion se najčešće uzima kod psihičkih stanja kao što su depresija i anksioznost. Ova biljka može da poveća razgradnju estrogena i tako učini oralnu kontracepciju manje efikasnom.
Ako uzimate pilule za kontracepciju, najbolje je da izbegavate kantarion i razmotriti uzimanje drugih biljnih preparata u dogovoru sa lekarom ili da odaberete neki drugi oblik kontracepcije.


Komentari (0)

Ostavite komentar

MAGIČNO BILJE, PRODAVNICE

BEOGRAD:

  • Maksima Gorkog 25 (blizu Kalenić pijace),
    011/245-07-82
    radnim danima: 8h-20h,
    subotom: 9h-15h
LOKACIJE PRODAVNICA

BEOGRAD:

PRATITE NAS

Development: draganmarkovic.net

Upotreba kolačića (eng. Cookies). Ovaj sajt koristi kolačiće u cilju analize saobraćaja i poboljšanja korisničkog iskustva. Daljim korišćenjem sajta izjavljujete da se slažete sa upotrebom kolačića.
Razumem