ZAŠTO JE DOBRO DA SECKATE POVRĆE

02.04.2018 | AKTUELNO | Pregleda: 469 | Autor: | 0

Seckanjem se nivo antioksidanasa u šargarepi uvećava za 200 odsto


Blendiranje povrća nije tako dobro kao što smo mislili, jer uništava vlakna, ali oko svežeg nutricionisti nemaju dilemu - trebalo bi  ga koristiti što više. Ali i tu ima jedna caka.
Preporučuje se upotreba seckanog povrća, jer se sečenjem proizvode antioksidansi koji inače služe kao štit za telo. Kad seckamo povrće, ubrzavamo proces koji inače rade zubi kad žvaćemo. Primera radi, nivo antioksidanasa u šargarepi se uvećava za 200 odsto seckanjem. Veoma je važno, ipak, odmah upotrebiti povrće, jer su enzimi koji se oslobađaju seckanjem isti kao oni koji su zaslužni za to što banana, jabuka i avokado dobiju braon boju nakon stajanja. Ako ih držite u frižideru nakon sečenja, neće dobiti braon boju, ali će ostati bez hranljivih sastojaka.
Zato ne ostavljajte predugo iseckano povrće jer će izgubiti vitamine. Sečenjem se sprečava cirkulisanje sastojaka koje nosi voda, kao što su vitamin C i folna kiselina, tako da što duže povrće stoji, više hranljivih sastojaka se uništi.

Komentari (0)

Ostavite komentar

MAGIČNO BILJE, PRODAVNICE

BEOGRAD:

 • Maksima Gorkog 25 (blizu Kalenić pijace),
  011/245-07-82
  radno vreme
  radnim danima 8h-20h,
  subotom 9h-15h

LOKACIJE PRODAVNICA

BEOGRAD:

 • Brankova 16,
  011/328-35-07
  radno vreme
  radnim danima 8h-20h
  subotom 9h-15h
 • Zaplanjska 32 (TC Stadion)
  064/643-30-55
  radno vreme
  10h-22h radnim danima
PRATITE NAS

Development: draganmarkovic.net

Upotreba kolačića (eng. Cookies). Ovaj sajt koristi kolačiće u cilju analize saobraćaja i poboljšanja korisničkog iskustva. Daljim korišćenjem sajta izjavljujete da se slažete sa upotrebom kolačića.
Razumem