KAPI SA NANOČESTICAMA UMESTO NAOČARA

29.03.2018 | AKTUELNO | Pregleda: 1075 | Autor: | 0

Samo tri koraka rešavaće problem kratkovidosti i dalekovidosti


Sa izraelskog Šare Zedek medical centra i Bar-Ilan univerziteta stižu rezultati istraživanja koji ukazuju da bi nam kapi za oči s nano česticama mogle poboljšati vid toliko da uopšte nećemo morati da nosimo naočare.

Tim oftalmologa sa ovih instituta je napravio i testirao “ nanokapljice” koje će u kombinaciji s laserom – poboljšavaju i dalekovidnost i kratkovidnost.

Početak kliničkih testiranja na ljudima počeće tokom ove godine.
“Postupak se sastoji od 3 koraka”, rekao je Zev Zalevski, profesor elektroinženjerstva i nanofotonike na univerzitetu Bar-Ilan.
Prvi korak biće aplikacija na pacijentovom pametnom telefonu koja će meriti refrakciju oka. Potom će se stvarati laserski uzorak koji se projektuje na površinu rožnjače oka. Taj hirurški zahvat će trajati manje od sekunde.

Nakon toga pacijent dobija posebne kapljice s nanočesticama. Nanočestice će ući u plitki, gornji sloj na površni rožnjače. Kapljice će menjati indeks loma svetlosti što koriguje problem vida koji osoba ima.
Najzanimljivije je što će korekcija moći da se sprovodi kod kuće bez ikakvog učešća lekara. Naravno da postoji "kvaka" u svemu. Nedostatak zahvata je što će se oko postepeno zalečiti tako da će se poboljšanja smanjivati. Zbog toga će pacijent morati da ponavlja isti proces svakih mesec do dva, ako želi da zadrži izvrstan vid.

Zalevski tvrdi kako se tretman razlikuje od regularnog laserskog zahvata kojim se, inače, uklanja značajan deo rožnjače. Novim zahvatom biće obuhvaćen samo gornji deo rožnjače i problem će moći da se reši efikasnije kod znatno više pacijenata.


Komentari (0)

Ostavite komentar

MAGIČNO BILJE, PRODAVNICE

BEOGRAD:

  • Maksima Gorkog 25 (blizu Kalenić pijace),
    011/245-07-82
    radnim danima: 8h-20h,
    subotom: 9h-15h
LOKACIJE PRODAVNICA

BEOGRAD:

PRATITE NAS

Development: draganmarkovic.net

Upotreba kolačića (eng. Cookies). Ovaj sajt koristi kolačiće u cilju analize saobraćaja i poboljšanja korisničkog iskustva. Daljim korišćenjem sajta izjavljujete da se slažete sa upotrebom kolačića.
Razumem