LEDERVUD MED - NAJBOLJI ČISTAČ JETRE

28.03.2018 | AKTUELNO | Pregleda: 584 | Autor: | 0

Svi koji su probali tasmanijski med, svedoče da je to zalogaj koji u ustima budi sva čula


Božanstveni tasmanijski med zaslužuje da se o njemu posebno piše. Kada se pomene ova omiljena vrsta meda iz Australije, ljudi postanu vrlo radoznali. Ko ga je jednom probao, nikad nije zažalio, iako mu je ukus jači od meda na koji smo navikli.
Tipičan odgovor, kada neko prvi put okusi tasmanijski med je: “Ovako nešto nikada do sada nisam probao. Veoma poseban. Crveno vino među medom.”
Leatherwood (ledervud) med potiče iz Australije, sa ostrva Tasmanije, koje se ponosi najčistijim vazduhom i vodom i gde rastu neke od najstarijih šuma u svetu.
Kao što mu ime kaže, ledervud med se dobija od istoimene biljke (lat. Eucriphia lucida), čiji listovi podsećaju na teksturu kože. Ovaj monofloralni med (što znači da se ne meša sa drugim cvetnim medom), ima miris kao i svi drugi, i ukus koji nijedna reč ne može da opiše.
Svi koji su ga probali svedoče da zalogaj ovog meda u ustima budi sva čula. Niko ne ostaje ravnodušan na pikantne mirise cvetova egzotične biljke. Aroma je jaka, ali ipak veoma lepa i prijatna za nepca.
Drvo ledervud je zaista posebno. Ako je mlađe od sedamdeset i pet godina, uopšte ne cveta, i samim tim nema nektara. Najmedonosnije je ono od sto do dve stotine godina starosti. Zato nije ni čudo što je ovaj med proglašen za jednu od najfinijih i najređih vrsta meda na svetu. To je vrsta sa karakterom.
Zbog čega je ledervud med tako poseban?
Stanovnici Tasmanije oduvek su ga koristili kao lek protiv alkoholizma. Uopšteno, ledervud med je poznat kao izvrstan čistač jetre. Preporučuje se da se uzima pre pića i odmah nakon njega. Bogat je vitaminom B i mineralima.
Dobar je za stomak. Ima prebiotička svojstva koja uništavaju loše bakterije i pomažu rast korisnih materija u telu.
Ledervud med se dugo koristi u lečenje rana, rezova, čireva, opekotina i infekcija. Antimikrobna svojstva deluju antibakterijski, prave zaštitnu barijeru i održavaju ranu vlažnom. Uspešno se bori protiv štetnih mikroorganizama. I istraživač Čarls Dragar, tasmanijski naučnik, ističe da ledervud med može da se koristi isto kao med manuka za lečenje rana i jačanje imunog sistema.
Ovaj med je odličan izvor antioksidanata. Veruje se da su antioksidanti korisni u prevenciji najtežih bolesti kao što su rak, bolesti srca, moždani udar, katarakta, Alchajmerova bolest i artritis.
Prirodan je izvor jednostavnih ugljenih hidrata koja se lako apsorbuju i telu daju energiju. Med ledervud ima nizak glikemijski indeks i preporučuje se u ishrani dijabetičara.
Njegov jak ukus idealan je za mazanje na hleb, tost i keks i odlično se slaže sa sirevima, likerima i čajevima. Da biste u potpunosti cenili suptilnosti ledervud meda, najbolje je da ga pijete sa čajem koji je blag i neutralan. Međutim, ako volite da eksperimentišete sa kombinacijama ukusa, sve je dozvoljeno; pravila treba da budu srušena da bi se stvorile složene mešavine željenih ukusa.
To je nezamenljiv med koji svakako vredi probati ako budete imali prilike.

Najbolji pčelar Tasmanije

Pčelar Lindzi Burk (na slici) već godinama na kongresima Svetske pčelarske federacije APIMONDIA osvaja nagrade za najbolji med. Njihov med ledervud je zaista poseban.
- U Tasmaniji je lako praviti dobar med. Naše nagrade dokazuju ono što mi već dugo znamo - da je tasmanijski med ledervud najbolji - kaže gospodin Burk i dodaje da je veoma ponosan i uzbuđen zbog dobijenih priznanja.
On je i posvećen članTasmanijskog pčelarskog saveza koji zaštitu prirode ističe kao svoj prioritet. Nedavno je osvojio i nagradu "Farmer koji najviše brine o zaštiti prirode na tlu Australije", a njegov posao ovenčan je i nagradom "Najbolji izvoznik godine u malom biznisu".
Počeo je daleke 1966. godine sa dve stotine košnica. Svake godine mudro je investirao profit i postao vlasnik 74 nekretnine. Otvorio je svoje restorane, hotele i motele, renovirao mnoge istorijske zgrade. Osamdesetih godina prošlog veka zapostavio je pčelarstvo, ali mu se vratio 2002. kada je osnovao firmu “Australijski medeni proizvodi”. Počeo je da izvozi med i da dobija nagrade i u Južnoj Koreji, Japanu, na Tahitiju, u Nemačkoj, u Jordanu i u Velikoj Britaniji.
Njegova firma “Australijski medeni proizvodi” danas ima najveći broj košnica u Tasmaniji i najveći je oprašivač voća.

Izvor: Lekoviti med

Komentari (0)

Ostavite komentar

MAGIČNO BILJE, PRODAVNICE

BEOGRAD:

 • Maksima Gorkog 25 (blizu Kalenić pijace),
  011/245-07-82
  radno vreme
  radnim danima 8h-20h,
  subotom 9h-15h
  nedeljom 9h-14h
LOKACIJE PRODAVNICA

BEOGRAD:

 • Brankova 16,
  011/328-35-07
  radno vreme
  radnim danima 8h-20h
  subotom 9h-15h
 • Zaplanjska 32 (TC Stadion)
  064/643-30-55
  radno vreme
  10h-22h radnim danima
PRATITE NAS

Development: draganmarkovic.net