PROLEĆNO CVEĆE: PETUNIJA, NOĆNA FRAJLA I VERBENA

28.03.2018 | AKTUELNO | Pregleda: 3756 | Autor: | 0

Ako pameteno izaberete cveće za baštu i terasu, uživaćete u šarenom i mirisnom ukrasu


Prolećno cveće je veoma važno za lep izgled vašeg doma. Početak proleća valjalo bi iskoristiti za ulepšavanja vrtova, terasa, za sadnju i sejanje baštenskog cveća, za nabavljanje novog cvece za dvoriste.

VERBENA
Verbena je jedna od najlepših jednogodišnjih prolećnih cvetnica. Posebno su popularne viseće vrste verbene. Boja i oblik cveta su različiti. Narastu i do metar u dužinu, a stablo može da raste i u vidu malih žbunova do 30 cm.
Verbena može da se kombinuje sa drugim jednogodišnjim biljkama kojima prija sunce.
Boja cvetova je bela, plava, crvena, roze. Pažljivo ih uklonite kada precvetaju.
Cveta od ranog proleća, do prvih jesenjih dana. Da cvetanje traje što duže, u junu biljku malo orežite da podstaknete razgranatost.
Zalivanje i prihranjivanje ne treba da bude obilno i često, jer je ne traži puno nege.

Petunija sarena
PETUNIJA
Petunija je prolećno cveće, sezonska cvetnica koja je veoma raprostranjena kao cveće za dvorište. Veoma je popularna zbog svojih cvetova koji su zvonoliki, levkasti, puni ili jednostavni, kovrdžavi bez mirisa ili sa mirisom, mali ili veliki i skoro su u svim bojama.
Petunije se kod nas gaje kao jednogodišnje biljke.
Odžavanje je jednostavno - prskanje sa preparatima na bazi bakra i redovna prihrana. Najviše se gaji u saksijama koje na proleće ukrašavanju bašte, balkone i koristi se kao cvece za terase. Petunije se iznose na terase u aprilu, posle prvih mrazeva, a i tada mogu da se presade u žardinjere ili veće saksije.
Da bi obilno cvetala trebalo bi je okrenuti na istok ili zapad ka suncu. Prija joj i pozicija na jugu, ali mora da ima popodnevni hlad, kako ne bi uvenula. Sever se za petunije ne preporučuje jer onda venu i gubi cvetove i osetljivije su na biljne vaši.
Stalno je potrebno prihranjivati je, koristi se tečno dubrivo za jednogodišnje vrste jednom nedeljno.
Uvele cvetove poželjnoj je skidati da bi se brže stvorili novi pupoljci.

Nocna frajla
NOĆNA FRAJLA
Noćna frajla je dvogodišnja vrsta, koja sa svojim raskošnim cvetovima, mirisom i bojom je idealna kao cvece za dvoriste.
Stablo noćne frajle je tanko i nežno, žbunasto ili razgranato, može da izraste i do visine od 1 m. Postoje i žbunaste vrste koje su nešto niže.
Noćna frajla je jedna od omiljenog prolećnog cveća za bašte zbog opojnog mirisa. Biljka ima sivozelene listove i cvetove sa četiri latice i mogu da budu raznih boja. Cveta krajem proleća i nastavlja sa cvetanjem preko leta. Cvetovi su sitni, mirisni, bele, ljubičaste i roze boje. Danju su zatvoreni, a noću se otvaraju. Noćna frajla voli polusenovita i svetla mesta, zemljište koje je bogato humusom. Dobar je izbor za početnike jer je vrlo otporna na mrazeve i ne zahteva posebnu negu. Gaji se kao i cveće za terase jer joj ogovara senovita strana balkona.


Komentari (0)

Ostavite komentar

MAGIČNO BILJE, PRODAVNICE

BEOGRAD:

 • Maksima Gorkog 25 (blizu Kalenić pijace),
  011/245-07-82
  radno vreme
  radnim danima 8h-20h,
  subotom 9h-15h
  nedeljom 9h-14h
LOKACIJE PRODAVNICA

BEOGRAD:

 • Brankova 16,
  011/328-35-07
  radno vreme
  radnim danima 8h-20h
  subotom 9h-15h
 • Zaplanjska 32 (TC Stadion)
  064/643-30-55
  radno vreme
  10h-22h radnim danima
PRATITE NAS

Development: draganmarkovic.net