REŠENJE ZA BOLJU MEMORIJU: NEUROBIK VEŽBE

27.03.2018 | AKTUELNO | Pregleda: 572 | Autor: | 0

Poboljšajte pamćenje uz 15 tehnika koje možete sprovoditi bilo gde i bilo kad


Termin neurobik uveli su Amerikanci Lorens Kac i Mening Rubin da označe sistem vežbi za podsticanje mentalnih sposobnosti.
Glavni zadaci neurobika su stimulacija rada mozga i očuvanje dobre memorije. Vežbe mogu da rade svi – deca da bi trenirala pažnju i navikavala se na usvajanje novih sadržaja, a odrasli da bi bili mentalno aktivni i sprečili demenciju.
Mentalne sposobnosti se gube usled slabljenja veze između nervnih ćelija u kori velikog mozga. Da biste umanjili štetu potreban je redovan trening.

TEHNIKA VEŽBANJA
Reč je o jednostavnim, ali izuzetno efikasnim vežbama. Za njih vam ne treba novac, ni priprema, niti mnogo vremena. Možete ih raditi bilo gde i bilo kad. I kod kuće, i na poslu, i dok jedete, i dok se tuširate… Evo kako izgledaju vežbe koje biste mogli da probate:

1. Nova mesta
Posećujte mesta na kojima nikada niste bili ili na koja retko odlazite jer novi vizuelni nadržaji stimulišu percepciju. To može da bude novi veliki park, galerija, knjižara…

2. Različiti mirisi
Kupite bočice raznih eteričnih ulja, aromatične sveće ili mirišljave štapiće. Svako jutro, čim se probudite, prepustite se drugačijem mirisu. Nepoznata aroma će vam razbuditi mozak.

3. Hodanje žmureći
Hodajte po stanu žmureći, to je odlična vežba za koncentraciju.

4. Levo-desno
Ako ste desnoruki, ne perite zube desnom, već levom rukom, i obrnuto.

5. Lepe stvari
Možda odelo ne čini čoveka, ali utiče na stanje duha. Naučno je dokazano da odeća koju nosimo utiče i na osećanja, i na seksualnost, i na način mišljenja, a smišljanje novih odevnih kombinacija podstiče kreativnost.

6. Pantomima
Nije lako savladati Brajevu azbuku niti naučiti kako se razgovara gestovima, ali će i jedno i drugo neverovatno razviti sposobnosti vaših čula.

7. Druga trasa
Što češće menjajte put kojim idete na posao ili u kupovinu. Čak i ako je nova maršruta duža, nek vas to ne obeshrabri. Vežbaćete i mozak i mišiće nogu.

8. Izazovi
Budite samouvereni. Ako dobijete priliku na novom poslu, za koji niste naročito stručni, oberučke prihvatite izazov. Mozak se najbrže aktivira kada čovek ne zna sasvim tačno šta treba da radi.

9. Neobični odgovori
Smišljajte neobične odgovore na obična pitanja. Čak i na ono svakodnevno „kako ste“ možete da odgovorite na najmanje 10 različitih načina.

10. Dodirivanje
Naučite da na dodir razlikujete kovane novčiće. Vežba je višestruko korisna jer razvija čulo dodira i „bilduje“ nervne ćelije.

11. Fokus
Ako pratite modne magazine, kupite neki koji se bavi ekonomijom. Obožavate putopise? Preskočite ih i čitajte članke o životinjama. Ovo ne znači da treba da se odreknete svojih interesovanja, već da s vremena na vreme promenite fokus.

12. TV bez tona
Utišajte TV do kraja i trudite se da po mimici i slikama rekonstruišete dijalog. To je posebno zanimljivo ako se radi u društvu.

13. Drugačiji vikend
Ako vikend obično provodite u gradu, sledeći put se zaputite u prirodu. Retko slušate muziku? Onda kupite karte za koncert, pa ćete doživeti mnogo novih osećaja. Ukoliko vam se ne dopada, uvek možete da izađete.

14. Kontra tempo
Ako ste spori, namerno sebi postavite zadatak da se duplo ubrzate. Ukoliko vas ne drži mesto, radite natenane. Promena prirodnog tempa odličan je trening za koncentraciju.

15. Zbijanje šala
Izmišljati anegdote i zbijati šale nije samo zabavna već je i jako korisna mentalna aktivnost. Humor pokreće mrežu novih asocijacija, razvija kreativnost i umne sposobnosti.

I još pogledajte:

ULJE BERGAMOTA

846 RSD

VANILA

899 RSD

ULJE MATIČNJAKA

1161 RSD

B12 NEURO MAX

950 RSD

GINKO MAX

590 RSD

OPTIMA FORMA

650 RSD

PRONERV

620 RSD

ULJE BRAMI

990 RSD

Komentari (0)

Ostavite komentar

MAGIČNO BILJE, PRODAVNICE

BEOGRAD:

 • Maksima Gorkog 25 (blizu Kalenić pijace),
  011/245-07-82
  radno vreme
  radnim danima 8h-20h,
  subotom 9h-15h

LOKACIJE PRODAVNICA

BEOGRAD:

 • Brankova 16,
  011/328-35-07
  radno vreme
  radnim danima 8h-20h
  subotom 9h-15h
 • Zaplanjska 32 (TC Stadion)
  064/643-30-55
  radno vreme
  10h-22h radnim danima
PRATITE NAS

Development: draganmarkovic.net

Upotreba kolačića (eng. Cookies). Ovaj sajt koristi kolačiće u cilju analize saobraćaja i poboljšanja korisničkog iskustva. Daljim korišćenjem sajta izjavljujete da se slažete sa upotrebom kolačića.
Razumem