MARTOVSKI RADOVI U BAŠTI

26.03.2018 | AKTUELNO | Pregleda: 517 | Autor: | 0

Prvi prolećni mesec stigao je kalenadarski, dok prava zima još traje. Predstojeću promenu vremena dočekajte spremni


Čim otopli, uz nadu da je ovo poslednji sneg i minus ove zime, spremite se i pravac u baštu!

A šta prvo da uradite?
Priprema zemljišta
Priprema zemljišta za sadnj može se izvesti ašovom ili motikom u zavisnosti od tipa zemljišta i njegove zbijenosti, a ako je površina veća mašinski.

Dobro struktuirano zemljište: Preko njega treba rasporedi tanak sloj pregorelog stajnjaka, onda prekopati ili ga nakon okopavanja obogatiti mineralnim đubrivom.

Peskovito i rastresito zemljište: Najbolje bi bilo da se preko njega rasporedi sloj humusa, treseta ili pregorelog stajnjaka, zatim sledi prekopavanje, jer će se na taj način popraviti i fizička struktura i obogatiti mineralnim sastojcima.

Zbijeno i glinovito zemljište: Onda pored organskog đubriva treba dodati i određenu količinu peska.

Zemljište sa krupnijim komadima kamena: Ovakvo zemljište se često sreće u planinskim predelima, treba ga takođe obogatiti po mogućstvu organskim đubrivom - pregorelim stajnjakom ili tresetom, suviše velike komade kamena izvaditi i dodati još humusa, ako je dubina zemljišta mala u odnosu na zahteve biljaka.

Povrtnjak
U martu se seju (dekade sejanja pomerite u skladu sa temperaturom):
- U prvoj dekadi : spanać, blitva, luk, šargarepa, grašak, celer, salata i čičoka.
- U drugoj dekadi: rotkvice, celer, peršun, paštrnjak i mirođija.
- U trećoj dekadi: kelj, kupus, keleraba.

Priprema rasada:
Ovo je idealan period za zasnivanje rasada sezonskog povrća (brokoli, prokelj, kupus, karfiol, paradajz, krastavci, paprika, patlidžan, dinja, lubenica), čije se seme može pronaći u poljoprivrednim apotekama.

Za rasad je potrebno pripremiti sandučiće (ili stare gajbice) sa mešavinom zemlje i peska, rasporediti seme i blago ga sabiti u zemlju, zaliti i ostaviti na osunčanom i toplom mestu do isklijavanja. Ovako pripremljeni sandučići se mogu ostaviti u plasteniku ili stakleniku koji se greje, a ukoliko nema grejanj, onda ih pripremati tek kada temperatura to dozvoli. Sandučići se, alternativno, mogu pokriti i nekim staklenim ili plastičnim zvonom, ili čak providnom folijom ili celofanom, kako bi se obezbedila što veća vlažnost i toplota, radi boljeg klijanja. U ovom slučaju potrebno je i često provetravanje, jer ovakvi uslovi pogoduju i patogenim organizmima.


Ostali radovi
U martu se mogu posaditi i određene vrste ukrasnog bilja, a to je idealan mesec za prolećnu sadnju ruža. Tokom meseca poželjno prorediti, razdeliti lekovito, začinsko bilje i perene i presaditi ga ukoliko je potrebno.

Mart je idealno vreme za orezivanje. Orezuju se voćke, žbunovi koji cvetaju tokom leta, suve grane hortenzija, ruže, kao i nadzemni delovi perena, koji su izumrli tokom zime. Žive ograde u ovom periodu mogu se strukturno korigovati. Ako je previše gust sklop grana u središnjem delu žive ograde, može se prorediti. Pažljivo ukloniti grane koje su višak, a koje su orijentisane ka unutrašnjosti, kao i suve i oštećene grane.

Nije kasno ni za sadnju voćaka i žbunja ukoliko tlo nije smrznuto ili previše vlažno. Oko stabala starih voćaka moće se postaviti kompost ili stajnjak. Na ovaj način se održava plodnost zemlje, suzbijaju korovi i omogućava duže zadržavanje vlage.
Sada je dobro vreme da otpočnete sa pravljenjem komposta. Kompostiranje je savršen način za recikliranje svog biljnog otpada, kao i određenog smeća iz kuće. Za uzvrat dobijate idalno đubrivo.

Komentari (0)

Ostavite komentar

MAGIČNO BILJE, PRODAVNICE

BEOGRAD:

  • Maksima Gorkog 25 (blizu Kalenić pijace),
    011/245-07-82
    radno vreme
    radnim danima 10h-14h,
    subotom 10h-14h

LOKACIJE PRODAVNICA

BEOGRAD:

PRATITE NAS

Development: draganmarkovic.net

Upotreba kolačića (eng. Cookies). Ovaj sajt koristi kolačiće u cilju analize saobraćaja i poboljšanja korisničkog iskustva. Daljim korišćenjem sajta izjavljujete da se slažete sa upotrebom kolačića.
Razumem