KOLIKO CIGARETA SMETE DA ZAPALITE SVAKOG DANA...

23.03.2018 | AKTUELNO | Pregleda: 856 | Autor: | 0

... i da preživite?


Koliko dnevno cigareta smem da popušim, a da ne umrem? Nema pušača koji sebi nije postavio ovo pitanje dok je unosio dim prve cigarete iz druge kutije cigareta…

Cigarete su najprodavaniji proizvod na planeti. Reč je o industriji "teškoj" više od 400 milijardi dolara što je čini jednom od najmoćnijih na svetu.

Ako ste strastven pušač i ništa na ovom svetu ne može vas naterati da se odreknete ovog poroka, verovatno ste se nekad zapitali kolika je smrtonosna dnevna doza?

Matematika je u ovom slučaju jako jednostavna. Procenjeno je da donji limit smrtonosne doze nikotina po danu može iznositi 30 do 60 miligrama, odnosno od 0,5 do 1,0 miligrama po kilogramu odrasle osobe. S obzirom da u proseku svaka cigareta sadrži jedan miligram nikotina, jednostavno se dolazi do brojke od minimalno tridesetak cigareta. Ali pušač apsorbuje samo deseti deo nikotina jedne cigarete - 0,1 miligram, što znači da je potrebno popušiti barem 300 cigareta u jednom danu da biste doslovno ispustili dušu.

Minimalna doza je i veća od toga, pa neki naučnici tvrde da je potrebno progutati od 6,5 do 13 miligrama po kilogramu.
Američka agencija za hranu i lekove smatra da je malo verovatno da se bilo ko otruje nikotinom od pušenja. Ali, ne trebalo da se igrate sa svojim zdravljem, rizikovaćete sterilnost, rak pluća, rak grla, impotenciju i ostale ozbiljne bolesti.


Komentari (0)

Ostavite komentar

MAGIČNO BILJE, PRODAVNICE

BEOGRAD:

  • Maksima Gorkog 25 (blizu Kalenić pijace),
    011/245-07-82
    radnim danima: 8h-20h,
    subotom: 9h-15h
LOKACIJE PRODAVNICA

BEOGRAD:

PRATITE NAS

Development: draganmarkovic.net

Upotreba kolačića (eng. Cookies). Ovaj sajt koristi kolačiće u cilju analize saobraćaja i poboljšanja korisničkog iskustva. Daljim korišćenjem sajta izjavljujete da se slažete sa upotrebom kolačića.
Razumem