STVARANJE NEURONA ZADUŽENIH ZA PAMĆENJE PRESTAJE NAKON 13. GODINE

25.03.2018 | AKTUELNO | Pregleda: 402 | Autor: | 0

Hipokampus kod čoveka u velikoj meri već izgrađen tokom razvoja mozga fetusaPodručja ljudskog mozga zadužena za pamćenje i učenje prestaju da stvaraju neurone oko trinaeste godine života pojedinca, pokazali su rezultati nedavno provedenog istraživanja američkih i španskin naučnika.

Otkriće koje bi moglo da izmeni značenje pojmova u neruonaci dovodi u pitanje do sada poznato stajalište po kojem hipokampus nastavlja da proizvodi neurone, važne zbog prenosa informacija u mozgu, sve do odraslog doba.
Ranija istraživanja upućuju da se svakodnevno u ljudskom hipokampusu proizvedu stotine neurona. Verovalo se i da bi se podsticanjem neurogeneze (nastanka neurona u odraslom dobu) moglo doskočiti raznim neurodegenerativnim bolestima koje se razvijaju u starosti.

- Proučavajući uzorke mozga 59 odraslih osoba i dece ustanovili smo da nema dokaza o postojanju mlađih neurona ili matičnih ćelija koje proizvode nove neurone u hipokampusu osoba starijih od 18 godina, kazao je koautor studije sa Univerziteta Kalifornija u San Francisku, Arturo Alvares Bijala.

- Pronašli smo određen broj neurona kod dece do godinu dana i još nešto kod dece u dobu između sedam i 13 godina. Rezultati našeg istraživanja upućuju da je hipokampus kod čoveka u velikoj meri već izgrađen tokom razvoja mozga fetusa – objasnio Arturo Alvares Bijala.

Naučnici su pronašli nove neurone u nekim drugim delovima mozga, ali naglašavaju da se tim povodom moraju sprovesti dodatna istraživanja

- Rezultati će bez sumnje podstaći polemike - rekao je za časopis Nature naučnik Džejson Snajder sa Univerziteta Britanska Kolumbija.

I još pogledajte:

B12 NEURO MAX

950 RSD

GINKO MAX

590 RSD

GLICIN

1200 RSD

OPTIMA FORMA

650 RSD

PRONERV

620 RSD

GINKO B NEURO

750 RSD

Komentari (0)

Ostavite komentar

MAGIČNO BILJE, PRODAVNICE

BEOGRAD:

  • Maksima Gorkog 25 (blizu Kalenić pijace),
    011/245-07-82
    radno vreme
    radnim danima 10h-14h,
    subotom 10h-14h

LOKACIJE PRODAVNICA

BEOGRAD:

PRATITE NAS

Development: draganmarkovic.net

Upotreba kolačića (eng. Cookies). Ovaj sajt koristi kolačiće u cilju analize saobraćaja i poboljšanja korisničkog iskustva. Daljim korišćenjem sajta izjavljujete da se slažete sa upotrebom kolačića.
Razumem