SEDAM ZNAKOVA DA VAŠEM TELU NEŠTO NEDOSTAJE

20.03.2018 | AKTUELNO | Pregleda: 943 | Autor: | 0

Lomljiva kosa, probavne tegobe, puno modrica, popucali kapilari... nedostaju vam vitamin C, magnezijum, vitamin B, folna kiselina

Pravilnom ishranom trebalo bi da dobijemlo sve važne materije neophodne za normalno funkcionisanje organizma. Ipak, u praksi često se hranimo neuravnoteženo, dajući prednost pecivima i slatkišima, a ne voću i povrću. Telo će tada dati do znanja da mu se to ne sviđa. Ovo su upozorenja da vam je potrebno više hranjivih materija.

1. Lomljiva kosa i nokti
Možda vam nedostaje biotin, koji se nalazi u celovitim žitaricama, jajima, mlečnim proizvodima, orašastim plodovima i namirnicama bogatim proteinima, kao što su losos i piletina. Na manjak biotina mogu ukazivati i problemi s kožom: iritacije, ljušćenje, upale.

2. Probavne tegobe
Ako vas muči konstipacija (zatvor) ili pak proliv i mučnina, a sigurni ste da nije u pitanju pokvarena hrana ili crevna viroza, možda je telu potrebno više niacina odnosno vitamina B3 koji je važan za detoksikaciju. Vitamina B3 ima u mesu, ribi, jajima, orašastim plodovima, zelenom povrću i celovitim žitaricama.

3. Trudnoća
U trudnoći se preporučuje više folne kiseline (vitamin B9) nego inače zato što je folna kiselina izuzetno važna za pravilan razvoj deteta. Najbolji izvori folne kiseline su tamnozeleno lisnato povrće poput spanaća, kupusnjače poput brokolija i raštike i mahunarke.

4. Modrice
Ako vam se na koži neuobičajeno lako stvaraju modrice, možda vam nedostaje vitamin C koji je, osim što je poznat zaštitnik imuniteta, važan za čvrstinu i elastičnost krvnih sudova. Najviše ga ima u citrusnom i bobičastom voću, šipku, kiviju, jagodama, ananasu.

5. Krvave oči
Pucanje krvnih sudova u očima može ukazivati na manjak vitamina B2 (riboflavina) koji je nužan za vid, rast i stvaranje energije. Najviše ga ima u mlečnim proizvodima, jajima, mesu, ribi, zelenom lisnatom povrću, celovitim žitaricama i orašastim plodovima.

6. Trnjenje i ukočenost
Ovo je znak da vam možda nedostaje kalcijum koji je važan za rad mišićnog i nervnog sistema, krvni pritisak i čvrstinu kostiju i zuba. Najbolji izvori kalcijuma su mlečni proizvodi, zeleno lisnato povrće, orašasti plodovi, pomorandže, zob i sardele.

7. Grčevi u nogama
Ovo je jedan od tipičnih simptoma manjka magnezijuma koji ima više funkcija u organizmu, uključujući normalizaciju rada mišića. Magnezijuma ima u zelenom lisnatom povrću, orašastim plodovima, mahunarkama, celovitim žitaricama i ribi.

Komentari (0)

Ostavite komentar

MAGIČNO BILJE, PRODAVNICE

BEOGRAD:

  • Maksima Gorkog 25 (blizu Kalenić pijace),
    011/245-07-82
    radno vreme
    radnim danima 10h-14h,
    subotom 8h-11h

LOKACIJE PRODAVNICA

BEOGRAD:

PRATITE NAS

Development: draganmarkovic.net

Upotreba kolačića (eng. Cookies). Ovaj sajt koristi kolačiće u cilju analize saobraćaja i poboljšanja korisničkog iskustva. Daljim korišćenjem sajta izjavljujete da se slažete sa upotrebom kolačića.
Razumem