ZDRAVA ISHRANA NE REŠAVA PROLEME KOJE IZAZIVA PRETERAN UNOS SOLI

19.03.2018 | AKTUELNO | Pregleda: 495 | Autor: | 0

Globalna epidemija visokog unosa soli i povišenog krvnog pritiska može se rešiti na samo jedan način


Ranije su stručnjaci verovali da unos velikih količina voća i povrća može poništiti učinak većih količina soli u ishrani. Novo istraživanje to demantuje.

Naučnici sa Imperijal koledža u Londonu analizirajući ishranu više od 4000 odraslih osoba u dobu od 40 do 59 godina u SAD-u, Britaniji, Japanu i Kini, utvrdili su da ljudi koji unose veće količine soli imaju viši krvni pritisak bez obzira na to koliko je bila zdrava njihova ishrana.

Rezultati istraživanja objavljeni su u naučnom časopisu Hypertension.

Povišen krvni pritisak povećava rizik za brojna stanja među kojima su i srčani i moždani udar. Veruje se da na pojavu tih stanja utiče niz faktora među kojima su i uzrast, težina i unos previše soli. Takođe, veruje se da vitamini i minerali u voću i povrću mogu da utiču na krvne sudove omogućavajući smanjivanje krvnog pritiska.

Naučnici su otkrili vezu između povišenog krvnog pritiska i većeg unosa soli čak i kod osoba koje su unosile velike količine kalijuma. Na osnovu natrijuma u urinu i namirnica u ishrani procenjivali su ukupan unos soli u hrani. U Britaniji je preporučen maksimalni dnevni unos soli za odraslu osobu 6 grama.

Istraživanjem je utvrđeno da je prosečan dnevni unos soli kod ispitanika bio 10,7 grama dnevno s tim da je u Britaniji bio 8,5 grama, u SAD-u 9,6 grama, u Kini 13,4 grama i u Japanu 11,7 grama.

Povećanje unosa soli, iznad prosečnog dnevnog unosa iz ovog istraživanja, bilo je povezano s povišenim krvnim pritiskom. a povećanje unosa soli za 7 grama iznad proseka utvrđenog u istraživanju bilo je povezano s 3,7 milimetara žive višim sistoličkim pritiskom (srčanim pritiskom).

Dr Kvini Čan, vođa istraživanja, kaže kako rezultati pokazuju koliko je važno smanjiti unos soli.

- Trenutno imamo globalnu epidemiju visokog unosa soli i povišenog krvnog pritiska. Ovo istraživanje pokazuje da ne postoji način da varamo kad govorimo o krvnom pritisku. Smanjeni unos soli je ključan, čak i kad je vaša ishrana u drugim aspektima uravnotežena i zdrava - objasnila je.

- S obzirom na to da veliki deo soli u našoj ishrani potiče iz industrijski prerađene hrane pozivamo proizvođače da smanje udeo soli - dodaje.


Komentari (0)

Ostavite komentar

MAGIČNO BILJE, PRODAVNICE

BEOGRAD:

  • Maksima Gorkog 25 (blizu Kalenić pijace),
    011/245-07-82
    radnim danima: 8h-20h,
    subotom: 9h-15h
LOKACIJE PRODAVNICA

BEOGRAD:

PRATITE NAS

Development: draganmarkovic.net

Upotreba kolačića (eng. Cookies). Ovaj sajt koristi kolačiće u cilju analize saobraćaja i poboljšanja korisničkog iskustva. Daljim korišćenjem sajta izjavljujete da se slažete sa upotrebom kolačića.
Razumem