STARE IGRAČKE MOGU BITI TOKSIČNE

18.03.2018 | AKTUELNO | Pregleda: 1290 | Autor: | 0

Oslobodite se sentimentalnosti i bacite svoje, nekad omiljene, plastične lutke, automobilčiće, kocke...


Zdravstveni standardi za igračke nekada nisu postojali pa je možda pametnije ne uzimati stare, nasleđene igračke.

Naučnici sa Univerziteta u Plimutu analizirali su 200 korišćenih plastičnih igračaka koje su našli u stanovima, vrtićima i buvljim pijacama na jugozapadu Engleske.

Rezultate do kojih su došli, objavili su u časopisu Environmental Science and Technology.

Analiza je uključivala stare automobilčiće, vozove, kockice, razne figurice i slagalice, u veličinama koje bi bile primamljive maloj deci za žvakanje.
Otkrili su visoke koncentracije opasnih elemenata, uključujući antimon, barijum, brom, kadmijum, hrom, olovo, a svi oni su hronično toksični za decu u malim dozama tokom dužeg vremenskog perioda.

Najviše takvih jedinjenja pronađeno je u kockicama crvene, žute i crne boje.

Daljnja ispitivanja pokazala su da je pod simuliranim uslovima želuca nekoliko igračaka ispustilo količine broma, kadmijuma i olova koje su premašile dozvoljene granice koje je postavilo Evropsko veće za sigurnost igračaka.

Problem postoji zato što se regulative za sigurnost odnose na nove igračke, dok one starije ostaju zanemarene. Stručnjaci zato predlažu da se ista pravila primenjuju i na polovne igračke, da se i tu proveri količina opasnih elemenata koje je plastika mogla tokom vremena da otpusti.

Istraživanje je vodio dr Turner, koji je koristio rendgensku fluorescentnu spektrometriju kako bi analizirao prisutnost elemenata unutar pojedinih igračaka. Prethodno je sproveo istraživanje koje je pokazalo da ukrasne čaše za piće mogu da sadrže štetne nivoe olova i kadmijuma i da bi boje za igračke trebalo pažljivije pratiti kako bi se smanjila potencijalna opasnost za javno zdravlje. On je dodao i da bi potrošači trebalo da budu svesni potencijalnih rizika povezanih sa starim plastičnim igračkama šarenih boja ili komponentama koje su dovoljno male za dečja usta.

Pre dve godine dr Turner je takođe otkrio da nivoi olova, hroma, antimona i kadmijuma na dečjim igralištima mogu biti dovoljno visoki za predstavljanje potencijalan rizik za malu decu. Test je sproveu u 20 parkova u Plimutu, primoravši gradske vlasti da obećavaju hitnu prepravku igrališta.Komentari (0)

Ostavite komentar

MAGIČNO BILJE, PRODAVNICE

BEOGRAD:

  • Maksima Gorkog 25 (blizu Kalenić pijace),
    011/245-07-82
    radno vreme
    radnim danima 10h-14h,
    subotom 10h-14h

LOKACIJE PRODAVNICA

BEOGRAD:

PRATITE NAS

Development: draganmarkovic.net

Upotreba kolačića (eng. Cookies). Ovaj sajt koristi kolačiće u cilju analize saobraćaja i poboljšanja korisničkog iskustva. Daljim korišćenjem sajta izjavljujete da se slažete sa upotrebom kolačića.
Razumem