LAKŠI POROĐAJ UZ SODU BIKARBONU

16.03.2018 | AKTUELNO | Pregleda: 503 | Autor: | 0

Prof. Suzan Vrej: NaHCO3 smanjuje kiselost oko materice i mogla da smanji broj carskih rezova


Naučnici sa britanskog Univerziteta Liverpul i Karolinska iz Švedske pod vođstvom prof. Suzan Vrej (na slici) sproveli su istraživanje u kojem su došli do otkrića da bi soda bikarbona mogla povoljno da utiče na tok porođaja.

Prema istraživačima, soda bikarbona smanjuje kiselost oko materice i mogla bi u velikoj meri da smanji broj carskih rezova. U prethodnim istraživanjima prof. Vrej je pronašla vezu između neuspelih trudova i kiselosti materice.

Oko 10% prvorotkinja ima problem na porođaju zbog neuspelih kontrakcija. Obično se tada porodiljama daje oksitocin, a u nekim slučajevima ni uz pomoć njega žene ne mogu da se porode prirodnim putem, pa carski rez postaje jedina opcija.

U svojoj studiji prof. Susan Vrej je uključila 100 žena koje su imale težak porođaj. Dala im je sodu bikarbonu u obliku napitka kao i oksitocin. U isto vreme naučnici su proučavali 100 žena koje su primile samo oksitocin.

Stručnjaci su došli do sledećih rezultata: broj žena koje su imale vaginalni porođaj je porastao za 17%. Naučnici su uspeli da povećaju šanse da se porođaj završi prirodnim putem, pri čemu se radi o sigurnom i jeftinom načinu tretiranja ozbiljnih problema vezanih uz porođaj.

Naučnici smatraju da bi ova metoda bila jako korisna naročito u zemljama u razvoju, u kojima je zdravstveni sistem loš i u kojima slaba zdravstvena briga često rezultira komplikacijma prilikom porođaja.


Komentari (0)

Ostavite komentar

MAGIČNO BILJE, PRODAVNICE

BEOGRAD:

 • Maksima Gorkog 25 (blizu Kalenić pijace),
  011/245-07-82
  radno vreme
  radnim danima 8h-20h,
  subotom 9h-15h

LOKACIJE PRODAVNICA

BEOGRAD:

 • Brankova 16,
  011/328-35-07
  radno vreme
  radnim danima 8h-20h
  subotom 9h-15h
 • Zaplanjska 32 (TC Stadion)
  064/643-30-55
  radno vreme
  10h-22h radnim danima
PRATITE NAS

Development: draganmarkovic.net

Upotreba kolačića (eng. Cookies). Ovaj sajt koristi kolačiće u cilju analize saobraćaja i poboljšanja korisničkog iskustva. Daljim korišćenjem sajta izjavljujete da se slažete sa upotrebom kolačića.
Razumem