DA LI IMATE ČIR NA ŽELUCU?

16.03.2018 | AKTUELNO | Pregleda: 1170 | Autor: | 0

Smena godišnjih doba utiče na hormonsku ravnotežu i na pojačano lučenje kiselineDolaskom proleća aktiviraju se bolesti želuca, pre svega gastritis i ulkusna bolest.
U proleće su česte i virusne infekcije, kao što je grip, kada se upotrebljavaju lekovi za snižavanje temperature (aspirin, lekovi protiv reumatskih bolesti) koji, takođe, izazivaju posebnu vrstu takozvanih medikamentoznih gastritisa. Ovome treba dodati i lekove protiv osteoporoze koji se široko upotrebljavaju, naročito u starijem životnom dobu. Takođe je i povećan broj infekcija crevnog trakta koje obuhvataju i želudac pa se samim tim povećava i broj infektivnih upala želuca.
Smena godišnjih doba utiče na hormonsku ravnotežu i na pojačano lučenje kiseline. Posledica toga su simptomi: mučnina, gađenje, ponekad povraćanje, tupi bolovi.
Takođe, sa zimske ishrane bogate štetnim nitratima i mastima, prelazi se na laganiji tip ishrane koja može biti i mač sa dve oštrice. Počev od već klasičnih alergena, tipa glutena, koji se nalazi u pšenici, ražu, ječmu, ovsu, na proleće se pojavljuje grupa potencijalno štetnih materija kao što su alergeni u celeru ili svežoj ribi. Klasični alergeni u hrani koji oštećuju želudac su još i jaja, mleko, soja, orah, kikiriki, senf.

Simptome pojačavaju nasledna predispozicija i stil života: neuredna i preobimna ishrana, preskakanje obroka naročito doručka, pušenje, prekomerno pijenje alkohola, upotreba psihoaktivnih supstanci, stres, koji je uobičajeni pratilac svakodnevnog života.
Gastritis može biti udružen sa drugim oboljenjima kao što su autoimune bolesti ili biti posledica vraćanja želudačnog sadržaja.

Simptomi gastritisa i čira mogu da budu slični. Kod upale želuca to su najčešće mučnina, gađenje, povraćanje, nadimanje, tupi bolovi, retko mogu biti praćeni crnom stolicom, tzv. akutni erozivni gastritisi.
Preporučuje se ishrana podeljena na pet obroka dnevno. Namirnice ne treba da budu ni suviše hladne, ni suviše tople, niti previše začinjene. Trebalo bi koristiti više maslinovo ulje, belo meso, baren krompir, pirinač, banana.
Kod čira na želucu bol je jak, pogoršava se nakon uzimanja hrane, često se javljaju povraćanje mučnina i gubitak telesne mase. Teže komplikacije su krvarenje sa crnom stolicom, kao talog kafe, ili povraćanjem, sveže krvi. Slični su simptomi i kod čira na dvanaestopalačnom crevu, samo što se bol javlja obično noću, budi bolesnika iz sna, na uzimanje hrane se olakšava, komplikacije su takođe krvarenje. Kod obe vrste ulkusa teška komplikacija je i pucanje čira i izlivanje sadržaja u trbušnu duplju.
Preporučuje se redovna kontrola, a naročito biopsija želudačne sluznice kod želudačnih ulkusa koji duže traju, naročito ono koji su izazvani infekcijom helikobakterije pilori, kao i kod hroničnih atrofičnih gastritisa koji imaju veliki maligni potencijal.


Tagovi:

I još pogledajte:

GASTRO HERBA MED

1329 RSD

DARIN MED 2 LAKS

1390 RSD

Komentari (0)

Ostavite komentar

MAGIČNO BILJE, PRODAVNICE

BEOGRAD:

 • Maksima Gorkog 25 (blizu Kalenić pijace),
  011/245-07-82
  radnim danima: 8h-20h,
  subotom: 9h-15h
LOKACIJE PRODAVNICA

BEOGRAD:

 • Brankova 16,
  011/328-35-07
  radnim danima: 8h-20h
  subotom: 9h-15h
 • Zaplanjska 32 (TC Stadion)
  064/643-30-55
  ponedeljak-petak: 9h-20h
  subotom i nedeljom: 9h-20h
PRATITE NAS

Development: draganmarkovic.net

Upotreba kolačića (eng. Cookies). Ovaj sajt koristi kolačiće u cilju analize saobraćaja i poboljšanja korisničkog iskustva. Daljim korišćenjem sajta izjavljujete da se slažete sa upotrebom kolačića.
Razumem