ANANAS BOCKA JEZIK

15.03.2018 | AKTUELNO | Pregleda: 512 | Autor: | 0

Zašto imate čudan osećaj kad jedete svež ananas


Možda ste primetili da kad jedete svež ananas, imate neprijatan osećaj u ustima, jezik, nepca i desni vas grebuckaju i peckaju. Ako ste se pitali zašto se to dešava, evo odgovora:
Ananas je jedina namirnica koja sadrži bromelain, enzim koji razlaže proteine na aminokiseline. Kad jedete ananas, bromelain počinje da razlaže i proteine iz tkiva jezika, odnosno zaštitne sluznice koja prekriva grlo i usnu duplju, i zbog toga ovo tropsko voće izaziva iritaciju jezika, grla i desni.
Kad se sluznica ošteti, jezik postaje osetljiviji i zato se javlja taj neprijatan osećaj.
Ali, postoji jednostavan način da uživate u osvežavajućem ukusu ovog voća bez "nuspojava". Sve što treba da uradite je da ceo ananas potopite nakratko u slanu vodu pre nego što ga isečete, pošto će to deaktivirati bromelain.
Druga varijanta je da ananas jedete sa jogurtom ili sladoledom, pošto će tako bromelain imati druge proteine "na raspolaganju".
Ipak, ovaj osećaj je samo neprijatan, čak i ako nastavite ananas da jedete sam, on neće izazvati nikakva trajna oštećenja.


Tagovi:

Komentari (0)

Ostavite komentar

MAGIČNO BILJE, PRODAVNICE

BEOGRAD:

  • Maksima Gorkog 25 (blizu Kalenić pijace),
    011/245-07-82
    radnim danima: 8h-20h,
    subotom: 9h-15h
LOKACIJE PRODAVNICA

BEOGRAD:

PRATITE NAS

Development: draganmarkovic.net

Upotreba kolačića (eng. Cookies). Ovaj sajt koristi kolačiće u cilju analize saobraćaja i poboljšanja korisničkog iskustva. Daljim korišćenjem sajta izjavljujete da se slažete sa upotrebom kolačića.
Razumem