DECA KOJA LIČE NA OČEVE ZDRAVIJA

13.03.2018 | AKTUELNO | Pregleda: 593 | Autor: | 0

Devojčice i dečaci koji liče na svoje tate ređe boluju od astme


Novo istraživanje otkriva kako je moguće predvideti potencijalne probleme sa zdravljem dece, na osnovu toga na kojeg roditelja liče!
Stručnjaci su uspeli da otkriju da devojčice i dečaci koji liče na svoje tate ređe boluju od astme. Takođe, deca koje liče na muškog roditelja generalno ređe imaju potrebe da idu kod lekara, piše Dejli mejl.
Osim toga, istraživanje je pokazalo i da očevi koji ne žive sa svojom decom i njihovom majkom, u proseku provode 3 dana mesečno više posećujući svoje naslednike ukoliko među njima ima fizičke sličnosti.
- To rade potpuno nesvesno, jer veruju da zbog fizičke sličnosti u deci ima više njihovih gena. Svakako, otac je važna figura u odgajanju deteta i to se svakako odražava na zdravlje mališana. Otkrili smo i da deca koja su više liče na oca generalno zdravija - objašnjava autor studije Solomon Polaček sa Univerziteta Njujork.
Postoje ipak četiri karakteristike deteta koje su prenesene direktno i isključivo sa oca.

Pol
U trenutku kada spermatozoid oplodi jajnu ćeliju, određuje se pol deteta. Za taj odabir odgovoran je isključivo spermatozoid, jer jajna ćelija nosi dva X hromozoma, dok muška ćelija nosi jedan X i jedan Y hromozom. Pol deteta zavisi od toga da li će jajnu ćeliju oploditi X ili Y hromozom. Ako je u pitanju X, dobićete devojčicu, a ako je Y, stiže naslednik muškog pola.

Refleks kijanja zbog svetlosti
Ako svaki put kad pogledate u sunce morate i da kinute, to ste nasledili od svog oca. Ovaj sindrom je fenomen u kojem ljudi kijaju čim su izloženi iznenadnoj, snažnoj svetlosti i u pitanju je nasledno stanje.

Otisci prstiju
Iako su otisci prstiju nešto što je potpuno jedinstveno i niko nema iste otiske kao mi, ipak su oni detetovi sličniji očevim otiscima, nego otiscima majke.

Daltonizam
Daltonizam je redak poremećaj u kojem osoba ne raspoznaje jasno boje, već samo kontraste (crno-belo). Ovaj termin često se meša s poremećajem u kojem osoba ne raspoznaje crvenu i zelenu boju. Otprilike 5% svetskog stanovništva zahvaćeno je ovim sindromom i to većinom muškarci, koji prirodno nose taj defekt, pa ih oni najčešće i prenose na svoje potomstvo.Komentari (0)

Ostavite komentar

MAGIČNO BILJE, PRODAVNICE

BEOGRAD:

  • Maksima Gorkog 25 (blizu Kalenić pijace),
    011/245-07-82
    radnim danima: 8h-20h,
    subotom: 9h-15h
LOKACIJE PRODAVNICA

BEOGRAD:

PRATITE NAS

Development: draganmarkovic.net

Upotreba kolačića (eng. Cookies). Ovaj sajt koristi kolačiće u cilju analize saobraćaja i poboljšanja korisničkog iskustva. Daljim korišćenjem sajta izjavljujete da se slažete sa upotrebom kolačića.
Razumem