JAPANSKA DUNJA - VESNIK PROLEĆA

AKTUELNO | Pregleda: 260 | Autor:

Lep ukras u vrtu ili na balkonu, otporna na hladnoću i ne bira zemljište


Japanska dunja među prvima procveta ružičastim cvetovima i pre nego što ovaj listopadni žbun olista.
Sadnice ovog žbuna nisu skupe, a može da se gaji i u saksiji i oblikuje prema želji, pa su sve to razlozi zašto treba nabaviti ovu biljku. Japanska dunja se gaji zbog izdržljivosti na gradske uslove, hladnoću, ali i sušu. Nije izbirljiva ni za vrstu zemljišta. Može da poraste u visinu i širinu do dva metra. Ovo je listopadna biljka sa kožastim i sjajnim listovima. Veoma lepo se orezuje, može da se oblikuje u bonsai ili živu ogradu.
Plodovi su okrugli i podsećaju na mini-dunje, a u jesen postaju žute i ostaju na grani kada opadnu listovi. Miris je veoma aromatičan i podseća na miris prave dunje. Od njih se može napraviti liker, kompot ili slatko.
Cveta pre listanja, u martu ili aprilu belim, crvenim, ružičastim ili narandžastim cvetovima. Dešava se da rani prolećni mrazevi unište pupoljke i tako uzrokuju izostanak cvetanja. Takođe, može da se dogodi i da žbun godinama ne cveta iako u proleće lepo olista.
Da bi lepo cvetala dunjica mora da ima dosta direktnog sunca. Kalcijum u zemljištu doprinosi formiranju cvetova i plodova, pa ako ne cveta treba je presaditi u zemlju bogatom krečom.
Komentari