JAPANSKA DUNJA - VESNIK PROLEĆA

13.03.2018 | AKTUELNO | Pregleda: 649 | Autor: | 0

Lep ukras u vrtu ili na balkonu, otporna na hladnoću i ne bira zemljište


Japanska dunja među prvima procveta ružičastim cvetovima i pre nego što ovaj listopadni žbun olista.
Sadnice ovog žbuna nisu skupe, a može da se gaji i u saksiji i oblikuje prema želji, pa su sve to razlozi zašto treba nabaviti ovu biljku. Japanska dunja se gaji zbog izdržljivosti na gradske uslove, hladnoću, ali i sušu. Nije izbirljiva ni za vrstu zemljišta. Može da poraste u visinu i širinu do dva metra. Ovo je listopadna biljka sa kožastim i sjajnim listovima. Veoma lepo se orezuje, može da se oblikuje u bonsai ili živu ogradu.
Plodovi su okrugli i podsećaju na mini-dunje, a u jesen postaju žute i ostaju na grani kada opadnu listovi. Miris je veoma aromatičan i podseća na miris prave dunje. Od njih se može napraviti liker, kompot ili slatko.
Cveta pre listanja, u martu ili aprilu belim, crvenim, ružičastim ili narandžastim cvetovima. Dešava se da rani prolećni mrazevi unište pupoljke i tako uzrokuju izostanak cvetanja. Takođe, može da se dogodi i da žbun godinama ne cveta iako u proleće lepo olista.
Da bi lepo cvetala dunjica mora da ima dosta direktnog sunca. Kalcijum u zemljištu doprinosi formiranju cvetova i plodova, pa ako ne cveta treba je presaditi u zemlju bogatom krečom.
Komentari (0)

Ostavite komentar

MAGIČNO BILJE, PRODAVNICE

BEOGRAD:

  • Maksima Gorkog 25 (blizu Kalenić pijace),
    011/245-07-82
    radnim danima: 8h-20h,
    subotom: 9h-15h
LOKACIJE PRODAVNICA

BEOGRAD:

PRATITE NAS

Development: draganmarkovic.net

Upotreba kolačića (eng. Cookies). Ovaj sajt koristi kolačiće u cilju analize saobraćaja i poboljšanja korisničkog iskustva. Daljim korišćenjem sajta izjavljujete da se slažete sa upotrebom kolačića.
Razumem