NARCIS, UBICA ĆELIJA RAKA

AKTUELNO | Pregleda: 894 | Autor:

Borac protiv kancera raste u svakoj bašti

Jedinjenje koje se nalazi u evropskoj vrsti narcisa, alkaloid hemantamin blokira produkciju proteina koji su osnova za rast i razvoj ćelija tumora.

Snažan borac u teškoj borbi protiv zloćudnih tumora mogao bi da postane i poznai žuti cvet koji se koristi u narodnoj medicini za lečenje raznih bolesti.
Širom sveta narcis je poznat je kao zaštitni znak mnogih kampanja u borbi protiv raka. Iako ovo otkriće zvuči kao bajka, čini se dau njoj ima istine. Naime, naučnici su otkrili prirodno jedinjenje koje se nalazi u evropskoj vrsti narcisa, amaryllidaceae narcissus, alkaloid hemantamin koji blokira produkciju proteina koji su osnova za rast i razvoj ćelija tumorai.
Ćelije tumora posebno su osetljive na redukciju u sintezi proteina, objašnjava studija objavljena u naučnom magazinu Structure.
Hemantamin pripada grupi terapeutskih molekula prirodnog porekla među kojima je i morfijum (poznat kao lek protiv bolova), kinin (upotreba u lečenju malarije) i efedrin (sredstvo za lečenje plućnih bolesti). Podstiče stabilizaciju proteina i dovodi do eliminacije ćelija tumora. Veže se uz ribozome koji su odgovorni za sintezu proteina.
Istraživanje je sprovedeno belgijskom Univerzitetu pod vođstvom Denisa Lafontejna. Studija je pokazala i da narcis izazivai određene probleme, posebno osip i nesvesticu, ako se stabljika biljke žvaće.

Komentari