7 ZANIMLJIVOSTI O ČAJU

10.03.2018 | AKTUELNO | Pregleda: 726 | Autor: | 0

Kesica za čaj izmišljena je početkom XX veka u Njujorku, zeleni čaj ima više vitamina C od crnog, u svetu se svakog dana popije tri milijarde šolja


Čaj, lekovito i korisno piće, datira iz starih vremena, a danas vam otkrivamo sedam zanimljivih činjenica o njemu za koje možda do sada niste znali.

Najskuplji čaj u svetu je kineski čaj Da Hong Pao. Smatra se pravim blagom, pa se gotovo ne nalazi u prodaji već se poklanja bitnim ličnostima. Ovaj čaj se u svetu proizvodi samo pola kilograma godišnje, sakuplja se od šest grmova, starih više od 350 godina. Gram čaja košta oko 1.400 dolara, što ga čini jednim od najskupljih čajeva na svetu. Za jednu šolju ovog napitka potrebno je 2,5 grama, a to znači da jedna šoljica čaja Da Hong Pao vredi oko 3.500 dolara.

Kesica za čaj je izmišljena početkom prošlog veka u Njujorku. Tomas Sulivan, dobavljač, shvatio je da je isporuka čaja u metalnim limenkama skupa i stoga je gvožđe zamenio papirom. On je slučajno spustio vreću sa mešavinom biljaka u šolju tople vode i otkrio nov napitak. Ubrzo, upakovan čaj je patentiran 1904. godine.

U zelenom čaju ima 50% više vitamina C nego u crnom.

Sveže napravljenim čajem se mogu očistiti drveni nameštaj, podovi ili ogledala.

U Kini se pre ispijanja čaja, ženama preporučuje da obrišu ruž sa usana kako ne bi pokvarile poseban ukus pića.

Najbolji čaj se proizvodi u Kini i Japanu, a ne u Indiji kako se veruje.

Svakog dana se u svetu popije tri milijarde šolja čaja.


Tagovi:

Komentari (0)

Ostavite komentar

MAGIČNO BILJE, PRODAVNICE

BEOGRAD:

  • Maksima Gorkog 25 (blizu Kalenić pijace),
    011/245-07-82
    radno vreme
    radnim danima 10h-14h,
    subotom 10h-14h

LOKACIJE PRODAVNICA

BEOGRAD:

PRATITE NAS

Development: draganmarkovic.net

Upotreba kolačića (eng. Cookies). Ovaj sajt koristi kolačiće u cilju analize saobraćaja i poboljšanja korisničkog iskustva. Daljim korišćenjem sajta izjavljujete da se slažete sa upotrebom kolačića.
Razumem