HRANA BUDUĆNOSTI: MEDUZE

12.03.2018 | AKTUELNO | Pregleda: 756 | Autor: | 0

Preteran izlov ribe smanjuje količine tradicionalne morske hrane, dok je meduza dostupna, a dolazi u jatima i brzo se razmnožava


Meduza je delikates u Aziji ali u drugim delovima sveta ne bi je baš rado jeli. Životinja u obliku otvorenog kišobrana, sluzava je, bezukusna i otrovna.

Ipak, rast svetske populacije, potrebe za smanjenjem konzumacije mesa i druge hrane koja traži puno energije za proizvodnju, znači da čovečanstvo mora da smisli kreativnije načine kako da se nahrani.

Čini se da je meduza jedan od prvih kandidata da postane osnovna hrana u budućnosti, pre svega zato što je ima puno u okeanima i morima. Preteran izlov ribe smanjuje količine tradicionalne morske hrane, dok je meduza dostupna, a dolazi u jatima i brzo se razmnožava. Brojnost meduza će se ubuduće samo povećavati i za to postoji dobar razlog. Meduza će biti sve više i više zahvaljujući klimatskim promenama zbog kojih okeani postaju sve topliji i kiseliji.

Tim danskih naučnika smislio je način kako da sluzave meduze učiniti hrskavim poput čipsa za svega nekoliko dana.

A ovaj način pripreme u velikoj je suprotnosti s azijskim načinom pripreme meduza višenedeljnim mariniranjem u slanoj vodi i kalijumu.

Pomoću dva mikroskopa Danci su proučavali način na koji se tkiva od kojih je meduza sačinjena menjaju i kako životinja od mekane i gumenaste postaje tvrda i hrskava. Studija je nedavno predstavljena na 62. Biophysical Society Meetingu u San Franciscu.

“Probao sam da jedem meduzu jer sam želeo da razumem transformaciju od mekane želatinozne mase u hrskav čips koji se može jesti. Korišćenjem etanola napravili smo čips od meduze koji je hrskave teksture i može potencijalno postati zanimljiv gastronomima”, poručio je Matijas P. Klausen, postdoktorand Univerziteta Južna Danska u Odenseu.

Meduze su bogate hranjivim materijama, uključujući B12 vitamin, gvožđe, magnezijum, a imaju malo kalorija.
Foto: Mie T. Pedersen.

Komentari (0)

Ostavite komentar

MAGIČNO BILJE, PRODAVNICE

BEOGRAD:

  • Maksima Gorkog 25 (blizu Kalenić pijace),
    011/245-07-82
    radno vreme
    radnim danima 10h-14h,
    subotom 8h-11h

LOKACIJE PRODAVNICA

BEOGRAD:

PRATITE NAS

Development: draganmarkovic.net

Upotreba kolačića (eng. Cookies). Ovaj sajt koristi kolačiće u cilju analize saobraćaja i poboljšanja korisničkog iskustva. Daljim korišćenjem sajta izjavljujete da se slažete sa upotrebom kolačića.
Razumem