POSTOJI PET VRSTA DIJABETESA

10.03.2018 | AKTUELNO | Pregleda: 2351 | Autor: | 0

Švedski i finski naučnici tvrde da bi dijabetes 2 trebalo razvrstati u četiri kategorije

Svi znamo da šećerna bolest dolazi u dva oblika. Dijabetes tipa I je autoimuna bolest kod koje bolesnik više ne proizvodi insulin, a tip II se pojavljuje kada telo postaje otporno na insulin, što je često posledica nezdravog načina života. Od 90 do 95 posto dijabetičara je danas svrstano u drugi tip dijabetesa.
Novo otkriće švedskih i finskih naučnika bi možda moglo dovesti do boljih rezultatau lečenju dijabetesa zbog drugačijeg pristupa.

Nakon zajedničkog projekta Švedske i Finske utvrđeno je da bi dijabetes tipa II trebalo kategorisati kao četiri različite bolesti. Naučnici su, vođeni ekspertima s Univerziteta Lund, krajem prošle nedelje objavili da bi nova saznanja trebalo da promene shvatanja o načinima lečenja dijabetesa.

Oni veruju da određivanje znatno preciznijih grupa, svake genetski različite, može da pomogne u dijagnozi i terapiji, što će dovesti i do boljih lekova. Naučnici poručuju da bi tip I trebalo preimenovati u "ozbiljni autoimuni dijabetes".
Tip II bi ipak, prema njihovom mišljenju, trebalo razvrstati u čak četiri zasebne kategorije od kojih su dve ozbiljne, a dve blage.
Prva od te četiri kategorije bi bio ozbiljan nedostatak insulina, a uključuje ljude s visokim šećerom u krvi, malom proizvodnjom insulina i umerenom rezistencijom na insulin.

Drugi tip je ozbiljan insulin rezistentan dijabetes, uglavnom je povezan s gojaznošću.

Treći je tip blaži dijabetes povezan s debljinom, uključuje pacijente sa viškom kilograma, ali kod njih je stanje manje ozbiljno (uključuje ljude koji se razbole u relativno mladom životnom dobu).

Poslednju grupu predstavljala blagi dijabetes povezan uz starenje, što je i najveća grupa, u kojoj čak 40 posto pacijenata pripada starijoj populaciji.

Naučnici, čiji je stručni rad objavljen u časopisu Lancet Diabetes and Endocrinology Journal, zasniva se na proučavanju gotovo 15 hiljada pacijenata u Finskoj i Švedskoj. Profesor Lajf Grup tvrdi da je ovo prvi personalizovan korak prema lečenju dijabetesa.

"Trenutna dijagnostika i klasifikacija dijabetesa je nedovoljna i ne može predvideti buduće komplikacije i izbor lečenja. Utvrđivanje svih ovih podtipova bolesti pomoći će lekarima da personaliziraju terapije i smanje rizike komplikacija u budućnosti. Istraživanje je obećavajući korak u otkrivanju detalja dijabetesa tipa II, ali još uvek moramo više saznati o svim podtipovima kako bismo mogli da razumemo šta to zapravo znači za ljude koji žive s tim stanjem", zaključio je Grup.

I još pogledajte:

GLUCORATROL

1990 RSD

DIJABETEA

460 RSD

Komentari (0)

Ostavite komentar

MAGIČNO BILJE, PRODAVNICE

BEOGRAD:

  • Maksima Gorkog 25 (blizu Kalenić pijace),
    011/245-07-82
    radnim danima: 8h-20h,
    subotom: 9h-15h
LOKACIJE PRODAVNICA

BEOGRAD:

PRATITE NAS

Development: draganmarkovic.net

Upotreba kolačića (eng. Cookies). Ovaj sajt koristi kolačiće u cilju analize saobraćaja i poboljšanja korisničkog iskustva. Daljim korišćenjem sajta izjavljujete da se slažete sa upotrebom kolačića.
Razumem