POBEDITE ŽELJU ZA SLATKIŠIMA

12.03.2018 | AKTUELNO | Pregleda: 760 | Autor: | 0

Šećernu krizu savladajte uz pomoć svežeg ili suvog voća, jogurta, tamne čokolade i orašastih plodova


Šta da radite kada vas uhvati želja za slatkim? Možete joj doskočiti izborom namirnica uz koje ćete lakše prebroditi šećernu krizu.

Želja za slatkim izuzetno je česta, posebno među ženama. Istraživanje čiji su rezultati objavljeni u časopisu Journal of Nutrition ukazuju da do 97 % žena i 68 % muškaraca doživljavaju neku vrstu žudnje za hranom, uključujući i želju za slatkim.

U takvim slučajevima želja za hranom ima manje veze sa stvarnim osećajem gladi, a više s osećanjima poput teskobe, stresa ili dosade. Ako su psihološki uzroci glavni razlozi posezanja za hranom, moguć je razvoj tzv. emocionalnog prejedanja - nekontrolisanog unosa veće količine hrane kao odgovora na emocije, a ne na osećaj gladi.

Srećom, samo zato što vam se jede slatko, ne znači da morate odmah posegnuti za kolačima, jer postoje namirnice koje mogu da pomognu da prebrodite šećernu krizu.

Voće
U većini slučajeva, želja za slatkim najčešće se rešava hranom bogatom mastima i šećerima, poput čokolade. Međutim, zamenom junk fooda voćem i dalje ćete ublažiti želju za slatkim, ali bez osećaja nezadovoljstva koji često dolazi s tim. Voće je prirodno slatko, a sadrži i korisna jedinjenja i vlakna. Za potrebnu dozu slatkog, izaberite voće s nešto višim udelom šećera, poput grožđa.

Bobičasto voće
Bobičasto voće izvrstan je i hranjiv izbor za zaustavljanje napade želje za šećerom. Prirodno je slatko, ali zbog visokog sadržaja vlakana ima nizak udeo šećera, uz snažna antioksidantna i protivupalna svojstva. Ovo voće odličan je izbor ako je želja za slatkim povezana s određenom navikom, kao što je grickanje slatkiša dok gledate televiziju.

Chia semenke
Chia semenke dobar su izvor mnogih važnih nutrijenata, uključujući omega-3 masne kiseline i biljna vlakna – zapravo, topiva vlakna čine oko 40 % chia semena. Ova vrsta vlakana lako apsorbuje vodu i nabubri u crevima, što doprinosi osećaju sitosti i sprečava želju za slatkim. Semenke se lako uklapaju u različita jela.

Tamna čokolada
Kada se zaželite čokolade, izaberite tamnu. Ona sadrži više od 70% kakaoa, kao i zdrava biljna jedinjenja - polifenole. Pojedine studije su pokazale da antioksidantni i protivupalni učinci polifenola mogu da doprinesu čuvanju zdravlja srca. Međutim, kao i obična čokolada, tamna čokolada sadrži šećer i masnoću, zato je najbolje da se ograničite na nekoliko kockica, tek toliko da utišate želudac.

Suvo voće i orašasti plodovi
Mešavina suvog voća i orašastih plodova može biti dobar izbor kad želite nešto slatko. Sušeno voće može pomoći u zaustavljanju potrebe za šećerom, a pri tom sadrži zdrave masti, proteine i vlakna.

Suve šljive
Poput urmi, suve šljive bogate su vlaknima i hranljivim materijama, vrlo su slatke, što znači da možete posegnuti za njima kao zdravijom alternativom bombonama. Visok sadržaj vlakana i prirodni šećerni alkohol sorbitol takođe pomažu u ublažavanju zatvora.

Jogurt
Jogurt može biti zdrav međuobrok bogat proteinima i kalcijumom, pogotovo ako se radi o jogurtu bez šećera koji sadrži žive probiotske kulture. Osim toga, neke studije pokazale su da bi jogurt mogao pomoći u regulisanju apetita i kontroli želje za hranom. Istraživanje objavljeno u časopisu Appetite pokazalo je da su žene koje su kao međuobrok imale grčki jogurt bogat proteinima bile manje gladne i jele manje u toku dana, u poređenju s onima koje su uzimale međuobrok s nižim udelom proteina ili uopšte nisu imale međuobrok.

Smoothie
Ako žudite za slatkim smoothie može biti odličan izbor. Slatko voće u kombinaciji s jogurtom može zadovoljiti želju za slatkim, a sve to uz dozu hranljivih materija. Koristite celo voće, a ne samo sok tako da osigurate i dovoljno vlakana.

Energetske štanglice
Nisu sve pločice zdrave za grickanje, neke sadrže visok udeo masti i šećera. Ako želite slatku poslasticu birajte one od celovitih žitarica zaslađene svežim ili suvim voćem, bez dodatnog šećera.

Žvakaće gume
Žvakaće gume takođe mogu doprineti obuzdavanju želje za slatkim – iako su slatke, sadrže minimalan broj kalorija i bez šećera su. Iako su rezultati često kontradiktorni, neka istraživanja pokazala su da guma za žvakanje može pomoći u kontroli gladi i želje za hranom tokom dana, a može biti dobra za zube nakon jela.

Komentari (0)

Ostavite komentar

MAGIČNO BILJE, PRODAVNICE

BEOGRAD:

 • Maksima Gorkog 25 (blizu Kalenić pijace),
  011/245-07-82
  radno vreme
  radnim danima 8h-20h,
  subotom 9h-15h

LOKACIJE PRODAVNICA

BEOGRAD:

 • Brankova 16,
  011/328-35-07
  radno vreme
  radnim danima 8h-20h
  subotom 9h-15h
 • Zaplanjska 32 (TC Stadion)
  064/643-30-55
  radno vreme
  10h-22h radnim danima
PRATITE NAS

Development: draganmarkovic.net