ZA JAKE NERVE I LEPO LICE: HMELJ

05.03.2018 | AKTUELNO | Pregleda: 1683 | Autor: | 0

Pravilno osušeni nezreli plodovi odlični su za pripremu čaja koji olakšava nervozu, nemir, stres, podstiče sanHmelj je jako dobar prirodni sedativ, pa se zbog toga koristi za bolesti nervnog sistema. Sadrži visok procenat hormona vrlo sličnih estrogenu, pa je zato koristan za žene.

Hmelj potiče iz istočne Evrope. Kod nas raste po vlažnim mestima i uz grmlje kao divlja biljka.
Spada u biljke penjačice - raste u visinu od oko 6-7 metara. Plodovi su u obliku šišarke, jajasti, lagani, rastresite cvasti, dugački 3-4 cm, široki oko 2 cm. Gorkastog je ukusa i prijatnog aromatičnog mirisa.

Najvažniji sastojak hmelja je lupulin a osim njega hmelj sadrži kalijumove soli, tanine, pektine. Lupulin ima oko 50% smole i eteričnog ulja, tanina, voska. Bere se u septembru, tokom sunčanih dana, i zahteva brzo sušenje na promaji ili u zagrejanim sušarama. Kada je hmelj pravilno i dobro osušen trebalo bi da ima lepu zelenu boju.
Danas je u upotrebi gajen hmelj ,a gaji se u velikim količinama pretežno za potrebe pivara. Smola lupulina konzerviše pivo sprečavajuci razvoj mlečno-kiselih bakterija, etarsko ulje mu daje prijatan miris, gorke materije gorčinu, a tanin ga bistri taložeći belančevine ječmenog slada.

Lekoviti deo hmelja su nezreli plodovi.

Lekovita svojstva
Hmelj je jako dobar prirodni sedativ, pa se zbog toga koristi za bolesti nervnog sistema, tačnije za umirenje živaca i kao prirodni lek protiv nesanice. Olakšava nervozu, nemir, stres, podstiče san i jača živce. Interesantno je da jastuci punjeni hmeljom obezbeđuju dobar san i pomažu protiv nesanice. Zbog te osobine u nekim zemljama se u bolnicama za nervne bolest jastuci i dušeci pune hmeljom.
Hmelj sadrži i visok procenat hormona vrlo sličnih estrogenu, pa je zato koristan za žene. Čaj od hmelja dobro je piti u toku menstruacije jer deluje umirujuće.
Uzet u većoj meri hmelj izaziva trovanje koje se manifestuje gadjenjem, povraćanjem, glavoboljom, usporavanjem cirkulacije i sl.

Opšte je poznato da biljka hmelj veoma uspesno otvara apetit i izaziva prijatnu potrebu za hranom. Kako sadrži gorke materije i zato podstiče varenje.
Poznato je da pivo goji, kao i da alkoholna pića u većoj meri nikako nisu zdrava, ali od hmelja i od samog piva, uzetog na pravilan način i u malim dozama, možete imati i velikih koristi.

Čaj od hmelja
Čaj od hmelja upotrebljava se za lečenje manjka apetita i za opuštanje. Priprema: supenu kašiku cvetova hmelja preliti jednom šoljom ključale vode i ostaviti da odstoji desetak minuta. Nakon toga čaj procediti i zasladi medom. Pije se u malim gutljajima, pre jela ili pola sata pre spavanja.
Pivo za negu lica
Zbog visokog sadržaja vitamina B, pivo može biti vrlo korisno prirodno sredstvo za negu lica. Za ovu vrstu tretmana potrebno je pivom natopiti maramicu i držati kao oblog 10-15 minuta. Time će se podstaći regeneracija kože. Ovo je najbolje uraditi u večernjim satima jer su procesi regeneracije tada intenzivniji nego preko dana.


Tagovi:

Komentari (0)

Ostavite komentar

MAGIČNO BILJE, PRODAVNICE

BEOGRAD:

 • Maksima Gorkog 25 (blizu Kalenić pijace),
  011/245-07-82
  radno vreme
  radnim danima 8h-20h,
  subotom 9h-15h

LOKACIJE PRODAVNICA

BEOGRAD:

 • Brankova 16,
  011/328-35-07
  radno vreme
  radnim danima 8h-20h
  subotom 9h-15h
 • Zaplanjska 32 (TC Stadion)
  064/643-30-55
  radno vreme
  10h-22h radnim danima
PRATITE NAS

Development: draganmarkovic.net